Är Miljöpartiet verkligen ett miljöparti?

Debatt16 september 2024 kl 03.15

Vid höstens första sammanträde i Lidingö kommunstyrelse behandlades ett yttrande till Stockholms stad med följande ärenderubrik.

”Yttrande över avgränsningssamråd för ansökan om tillstånd till muddring och övertäckning i vattenområde vid Kolkajen/Ropsten samt dumpning av förorenade muddermassor i Askrikefjärden”.

Frågan handlar om ett omfattade bygge i Ropsten genom överdäckning av ett vattenområde vid den gamla kolkajen, mitt emot Islinge på Lidingö. Vid Kolkajen låg det tidigare ett industriområde med miljöfarliga verksamheter som hanterade råvaror i form av kol och förädlade biprodukter ifrån gasframställning. Detta har inneburit att mark- och vattenområden har blivit kraftigt förorenade av tjäroljor, bensen och tungmetaller.

I samband med bygget kommer stora förorenade muddermassor från sjöbotten att behöva tas omhand. Vissa muddermassor kommer att återanvändas på platsen, men det rödgröna styret i Stockholms stad, bestående av S, MP och C, vill också dumpa förorenade muddermassorna i Askrikefjärden intill Lidingö, närmare bestämt vid ön Stora Höggarn.

Trots att det enligt lag (Miljöbalken) är förbjudet att dumpa avfall inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon kan dumpningsdispens i vissa fall ändå medges om det kan ske utan olägenhet för människors hälsa och miljön. Det är en sådan dispens som Stockholms stads rödgröna styre vill ha och som Lidingö stad nu sagt nej till.

Vi i LidingöPartiet, som är en del av den styrande koalitionen på Lidingö, motsätter oss naturligtvis att det dumpas förorenade muddermassor intill Lidingö. Vi motsätter oss också den metod för återanvändning av muddermassor vid Kolkajen, som Stockholms stad föreslår. Det blev också kommunstyrelsens remissvar till Stockholm.

Men döm av vår förvåning när det visade sig att Miljöpartiet på Lidingö – som enda parti – inte ville delta i beslutet att säga nej till Stockholms stads förslag. Istället vill Miljöpartiet avvakta en kommande Miljökonsekvensutredning som Stockholms stad ska genomföra. Alla förstår att en miljökonsekvensutredning inte kommer att göra muddermassorna renare. Att dumpa förorenade muddermassor i Stockholms skärgård är en synnerligen dålig idé. Det borde även Miljöpartiet begripa och ingen miljökonsekvensutredning kan rimligen ändra på det. Något som gör Miljöpartiets agerande än mer obegripligt är att de i sitt särskilda yttrande i ärendet säger att det är ett ”orimligt förslag” att dumpa farligt avfall i Askrikefjärden, och ändå röstar MP inte mot förslaget. Hur ska Miljöpartiet egentligen ha det?  

Eller är det så att Miljöpartiet på Lidingö mycket väl kan tänka sig att kompromissa med Lidingös och Lidingöbornas miljö och hälsa bara för att tillgodose önskemål från partikollegorna i Stockholms stad? I så fall är det något för Lidingöborna att lägga på minnet inför nästa kommunalval!

Anders Paulsen (LP), Kommunalråd, vice ordförande i Kommunstyrelsen & ordförande i Tekniska nämnden

Birgitta Sköld (LP), Ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden & ledamot av Kommunstyrelsen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *