ICA kan tvingas lämna Rudboda – styret måste tänka om

Debatt4 oktober 2024 kl 04.274

ICA-butiken på Rudboda torg är inte bara en plats för dagliga inköp, utan också en viktig samlingspunkt för lokalsamhället. Många ser butiken som en naturlig del av vardagen, där man snabbt hälsar på grannar och bekanta. Denna butik, som är en av de mest besökta på Lidingö, står nu inför ett hot. Det senaste planförslaget för Rudboda centrum riskerar att äventyra butikens framtid och därmed en central del av livet på norra Lidingö.

ICA-butiken har under en lång tid lyft sina behov till hyresvärden, Lidingö Stad, utan att få gehör. Under mer än ett decennium har man framfört förslag som skulle förbättra såväl kundupplevelsen som arbetsmiljön. Bland annat har problemen med en osäker lastkaj och en gammal, trång butikslokal upprepade gånger lyfts fram. Det nya planförslaget löser inte dessa problem, och risken är att de snarare förvärras.

Butiken betjänar över 7 000 kunder varje vecka och är en vital del av det lokala näringslivet. Den rena handelsytan är redan idag begränsad, och med de nya lagkraven på sophantering kommer denna yta att inskränkas ytterligare. Som de flesta Rudbodabor redan vet, är butiken redan under hög belastning under till exempel julhandeln, särskilt vad gäller posthanteringen. Den föreslagna utbyggnaden på taket skulle visserligen förbättra personalutrymmena, men gör väldigt lite för att åtgärda den akuta bristen: tillräckligt med handelsytor för att kunna möta kundernas behov.

Med en så liten utbyggnad som det föreslås i planen – endast 250 kvadratmeter – kommer butiken inte att ha de förutsättningar som krävs för att möta både kundernas behov och de krav som ställs på en modern verksamhet. Om planen inte omarbetas kan detta innebära att ICA tvingas lämna Rudboda, vilket vore ett stort avbräck för de boende och företagen i området.

Det är avgörande att vi har en stadsplanering som utgår från verkliga behov. Vi behöver ett helhetsperspektiv som inte bara ser till estetik, utan också hur verksamheter kan överleva och utvecklas i våra lokala centrum. Att värna de lokala företagarna är inte bara en ekonomisk fråga utan också en fråga om samhällsgemenskap och livskvalitet.

Vi kan inte heller blunda för de signaler som kommer från näringslivet på Lidingö i stort. Att Lidingö hamnar långt ner i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet är oroande och måste tas på största allvar. Ett positivt företagsklimat är en förutsättning för att staden ska kunna blomstra, och där har vi som politiker ett stort ansvar.

Vi vill se ett större fokus på dialog med både lokala företagare och boende för att skapa långsiktiga lösningar. En ny plan för Rudboda centrum måste ta hänsyn till företagarnas behov och samtidigt skapa en trygg och attraktiv miljö för både kunder och medarbetare.

Vi uppmanar Moderaterna, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna att tänka om och börja ta företagarnas behov på allvar.

Gabor Sebastiani, gruppledare C
Suzanne Liljegren, gruppledare L
Erika Magnergård, gruppledare KD

Kommentarer

  1. Att butiker får avvecklas på grund av bristande kundunderlag får man leva med. Men att ICA-affären i Rudboda skulle hotas av kommunens ovilja att satsa på området verkar fullständigt galet. Det är den enda butiken på Norra ön som betjänar stora radhus- och villaområden samt flerfamiljshusen i Rudboda. Lägg därtill att det är den enda butiken som kan nås på gångavstånd av ett par hundra hushåll i Björnbo, som ofta saknar bil.
    Det har känts hoppfullt när man läst om de nya planerna för Rudboda centrum. Den nya lekparken är ett fint tillskott till en bra stadsmiljö. Men i övrigt har jag som nyinflyttad fått samma känsla för platsen som inför den rostiga skulpturen i den torrlagda fontänen på torget. En plats på dekis. Med undantag för ICA Nära, som är den affär på ön som bäst motsvarar gamla Ejheden på Stockholmsvägen beträffande service och sortiment, men tyvärr också beträffande butiksyta.

  2. 8 § Kommunallagen:

    Stöd till andra näringsverksamheter

    8 § Kommuner och regioner får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller regionen.

    Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.
    Lag (2019:835).

    Varför ska Lidingö Stad bygga en ICA-butik?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *