De styrande på Lidingö höjer priset för matlådor inom hemtjänsten med 40 procent

Matlåda från "träningsmat".
Debatt22 oktober 2024 kl 04.11

Vi i oppositionen på Lidingö vill uttrycka vår starka oro över det nya förslaget från Moderaterna, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna att höja priset för matdistribution av kalla matlådor för äldre inom hemtjänsten från 69 kronor till 96 kronor per matlåda. Detta är en betydande ökning jämfört med andra kommuner i Sverige, där priset kan vara så lågt som 50 kronor för motsvarande tjänst. I Danderyd kostar det 57 kronor.

Det är av yttersta vikt att omsorgstagare får tillgång till näringsriktig mat. Med det nya höga priset riskerar vi att många inte har råd att köpa kommunens matlådor, vilket kan leda till att de inte får i sig tillräckligt med näring. Detta kan i sin tur förvärra deras hälsotillstånd och leda till ökade kostnader för kommunen i form av vård och omsorg.

Vi har sett exempel från andra kommuner där man lyckats hålla nere kostnaderna för matdistribution utan att kompromissa med kvaliteten. Det är fullt möjligt att erbjuda en prisvärd och näringsrik måltid till våra omsorgstagare om vi ser över våra avtal och effektiviserar våra processer.

Vi uppmanar de styrande på Lidingö att ompröva detta beslut och hitta en lösning som är både ekonomiskt hållbar och rättvis för våra omsorgstagare. Vi måste säkerställa att alla har råd med en näringsriktig måltid varje dag.

För Lidingöbornas bästa,
Oppositionen på Lidingö
Christina Wahlström, C
Joakim Jarnryd, C
Marianne von Döbeln, S
Lars Ekström, S
Bertil Östberg, S
Lars Ståhle, MP
Marika Lundin, V

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *