Visst har det förekommit vanstyre i Region Stockholm, det är privatiseringen av vård i livets slutskede ett bra exempel på. Tack och lov gav väljarna tummen ner till den politiken i senaste valet.
Källenfors och Paulsen har missförstått flera saker i sin kritik mot regionens vård av patienter i livets slutskede. Det var Moderaterna som införde vårdval och privatiserade den palliativa sjukvården 2013. Ersättningen per vårddygn höjdes inte mellan 2016 och 2022.
2023 höjde Mittenkoalitionen med Vänsterpartiet som samarbetsparti ersättningen med 17 procent – trots ett ekonomiskt mycket svårt läge. Men även efter höjningen är den palliativa vården mycket ekonomiskt ansträngd. Det är en effekt av att vården ligger kvar i vårdval och att patienter ersätts som produkter på ett fabriksband. Människor i livets slutskede är inte produkter.
Även om vi bortser från det ironiska i att M som nu är i opposition i regionen plötsligt oroar sig över den palliativa vårdens resurser efter att ha struntat i frågan i flera års tid är vårdvalet i sig ett stort problem. Det är vansinne att helt överlåta sjukvård av våra äldsta och mest sköra patienter till marknaden. Det ligger i vårdvalens natur att verksamheter öppnar och stänger, flyttar och görs om. Företag köper upp varandra, växer och går i konkurs.
Det gör att det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att kunna planera och dimensionera vårdutbud. Vänsterpartiet vill i stället göra en reserverad upphandling för idéburna icke-vinstdrivande aktörer, så att de även fortsatt kan vara med och driva palliativ vård. Dessutom vill vi förstärka och dimensionera vården långsiktigt. Fri etableringsrätt för vårdbolag inom den palliativa vården har däremot nått vägs ände, med all önskvärd tydlighet.
Att vården i Stockholm har hamnat här är såklart olyckligt. Från Vänsterpartiets sida gör vi nu vad vi kan för att städa upp efter Moderaternas marknadsexperiment, men det arbetet är omfattande och tar tid. M i Stockholm skrev självkritiskt i sin valanalys att de tappat stockholmarnas förtroende i frågan om privatiseringar och i sin sjukvårdspolitik. I praktiken verkar de insikterna inte vara mycket värda. Varken moderata regionpolitiker eller lokalpolitiker på Lidingö tycks ha lärt sig något av sina tidigare misstag.
Jonas Lundgren (V), gruppledare Lidingö kommun