När jag lär mig cykla på Södra Kungsvägen omkring 1945/46. Då det ännu var vänstertrafik i landet.
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning
med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Åh så spännande och intressant att läsa ditt kåseri om den så mytomspunne Lazarolkungen. Och så tragiskt om din far och sprängolyckan. Angående begreppet myt och verklighet finns det en läsvärd bok av akademiledamoten Kjell Espmark som heter ”Minnena ljuger”. Han presenterar den på följande sympatiska sätt :
”Det här skulle inte bli en memoarbok, men texten kan ibland överlista sin författare. De småljugande minnena från barndom, författarliv, resor, akademi, kärlek och död blir ändå till en berättelse om ett liv. Men samtidigt om hur vi omformar våra minnen till myter som ger struktur och innebörd åt vår tillvaro”. Hälsningar Hans
Tack för din vänliga och intressanta kommentar med hänvisning till boken av Kjell Espmark ”Minnena ljuger” som jag redan har börjat läsa.
Det är nog sprängolyckan på tomten vid villabygget på 40-talet du syftar på med ”Det var tråkigt med din far”. Jo men effekten av den olyckan blev tack och lov kortvarig, för far och hans medhjälpare som drabbades av en hörselskada vid sprängningen.
När jag googlade på Lazarolkungen fick veta att denne föddes 1860 i Örebro län och dog 1932 i Stockholm. Så då lär det ha varit som hans ättling sedan kallades Lazarolkungen, vilket förtydligades vid mötet ”Det var egentligen inte jag utan…”. Som svar på min naiva fråga ”Är farbror en kung?”
När jag sedan googlade på Anders Lindahl fick jag upp så många personer med det namnet. Men Lazarolkungen som är känd för Lidingöborna hade en fastighet Villa Bergtomta i hörnet av Kottlavägen/Södra Kungsvägen på Lidingö.
Hälsningar
Karin Wallgren
Min mamma kallade honom först felaktigt för ”Läkerolkungen” men rättade sig sedan. Läkerol var ju mer begripligt för mig som 9-åring då vi var nyinflyttade på Mölnavägen på Lidingö (1958). Huset tänker jag fortfarande på som ”Läkerol/Lazarolkungens”.