Lucia-firandet och sommaravslutningen är till för både barnen och oss föräldrar!

Foto: Dejan Sekuloski
Debatt14 december 2023 kl 04.443
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

  1. Skolans primära uppdrag är att säkerställa en trygg och gynnsam miljö för barnens utveckling, inte att tillgodose några få föräldrars behov av sång och dans att filma för Instagram.

    Det är helt oförståeligt och oacceptabelt att föräldrars önskan att bevittna ett par minuters spex ska väga tyngre än barnens eget välbefinnande.

    Det är en sak att uppmuntra barnens uttrycksförmåga och en helt annan att utsätta dem för potentiellt obehagliga situationer där de känner sig tvingade att ”spexa” inför en publik av okända vuxna med mobilen i högsta hugg, för några få föräldrars eget nöje.

    När vissa barn känner sig obekväma eller pressade att prestera inför en stor grupp, särskilt i närvaro av instagrammande föräldrar och kameror, är det förskolans ansvar att skydda dessa barn. Att ignorera deras ångest eller obehag för att några föräldrar vill ha se några barn sjunga och spexa är direkt felaktigt och strider mot barnets bästa.

    Det är viktigt att komma ihåg att inte alla barn är lika. Vissa älskar uppmärksamheten och gläds åt att uppträda, medan andra finner det djupt obehagligt och stressande. Det är inte rättvist att de senare ska tvingas in i en situation där de känner sig obekväma bara för att leva upp till någon form av tradition eller för att föräldrar vill skapa content för Instagram. De barn som älskar att uppträda och spexa kan göra det på sin fritid. Ett luciafirande kan lika gärna göras med sin kör, kyrka eller teatergrupp. Inte i en situation där det råder skolplikt.

    Föräldrar bör reflektera över vad som är mest viktigt: att få se sitt barn i ett Luciatåg eller sommaravslutning, eller att veta att deras barn känner sig trygga, bekväma och respekterade i sin skolmiljö.

    Vi måste komma ihåg att dessa tillställningar är för barnen, inte för föräldrarna. Barnens behov och känslor måste komma i första hand, och vi som vuxna måste vara beredda att göra uppoffringar för deras skull.

    Det är hög tid att vi tar barnens perspektiv på allvar och skapar traditioner som är inkluderande och anpassade efter alla barns behov, inte bara de som passar vissa föräldrars Instagramkonton.

    Barnen förtjänar att känna sig trygga och stöttade i alla aspekter av sin utbildning och utveckling, och det inkluderar deras deltagande i firanden och traditioner.

  2. Jag håller fullständigt med om vikten av att hålla på våra traditioner. Självklart skall Lucia firas i våra förskolor och skolor. Förskolorna firar för övrigt även påsk, midsommar, Halloween och så ”förskolans dag”. De har även ett Nobelfirande med barnens litteraturpris, där hela 14 böcker vann.

    Alla kommunala förskolor på Lidingö firade också detta årets Lucia med Luciatåg, sånger, pepparkakor och julpyssel. Men när det gäller den praktiska utformningen så styrs detta av rektorn.

    Inför årets firande kom rektorerna överens om att inte genomföra något uppträdande inför föräldrar. Deras argument utgår från att detta är bättre för barnen och de rapporterar nu efteråt att det också har fungerat bra och utan stress eller andra ledsamheter. Därutöver har förskolorna på olika vis delat med sig av firandet via exvis fika med föräldrarna vid hämtning och några har även visat bilder och filmer från Luciatåget.

    Det finns idag ingen diskussion att förändra något kring sommaravslutningen. Faktum är att det inom förskolan inte sker någon formell ”skolavslutning” och många barn har inte heller något sommarlov på det vis man har i skolan. På förskolorna uppmärksammar man på lite olika sätt att sommaren och eventuell ledighet är på ingång och att en grupp kamrater ska börja i skolan till hösten. Det kan se väldigt olika ut; ibland en sommarfest, ett vernissage, en ”konsert” eller ibland en picknick med eller utan föräldrarna.

    Christer Mohlin (M)
    Utbildningsnämndens ordförande

  3. Anneli Bengtsson, du kan ju inte på allvar mena att föräldrar vill närvara vid barnens luciatåg för att skapa content??? Jag lägger gärna mobilen på barnens hylla i kapprummet för att få dela den glädjefulla stund som jag tillsammans med de andra föräldrarna, pedagogerna och barnen.

    Alla är självklart olika men för att ta det från mina barns perspektiv så blev de väldigt ledsna av att höra att de inte skulle få dela den här stunden med oss. Min äldsta dotter som går sista året på förskolan bröt ihop hemma. När hon hade samlat sig torkade ho tårarna och frågade ”Men vem ska vi sjunga för nu? Och vem ska applådera?”. Vi tillhör en förskola som haft både Lucia och skolavslutning med sång under alla terminer under pandemin förutom Luciatåget under det första året 2020. Min barn har alltså varit med varenda år sedan de var 1,5 år gamla. De första gångerna sprang de raka vägen till oss få fort de fått syn på oss, vilket alltid har varit mer än ok. Med tiden har de hittat självförtroendet och glädjen i att sjunga för oss. Så från mitt perspektiv är det inte bara vi vuxna som blir berövade den här traditionen, i allt högsta grad även barnen.

    För att sätta det i perspektiv, alla barn tycker inte om matte. Jag hatade matte när jag gick i skolan och varenda matteprov innebar obehag, prestationsångest, oro och illamående. Skulle det då kanske ha varit bättre att plocka bort matteundervisningen för alla elever pga att jag och eventuellt några till upplevde detta obehag? Nej jag skulle inte tro att någon rektor i någon skola skulle tycka att det var rimligt. Idag lever vi i ett samhälle där många av oss har arbeten som då och då kräver någon form av presentationsmoment. Detta kan vara väldigt jobbigt även för oss vuxna. Är det få inte rimligt att vi från tidig ålder får lära oss att hantera dessa moment i en trygg och förstående miljö?

    Jag har så svårt att förstå hur vi håller på att lindar in barnen i bomull i en värld som bara blir hårdare och hårdare. Barnen behöver verktyg för att lära sig att hantera känslor och utmanade situationer, inte bli räddade från dessa.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *