Larsbergsgaraget rivs – Ekporten byggs

Vy som visar bebyggelsen från Agavägen. Bild: Lindberg Stenberg Arkitekter.
Stad & Politik17 september 2024 kl 03.52

Under andra kvartalet 2024 tecknade John Mattson ett nytt planavtal med Lidingö stad för det utvecklingsprojekt på Lidingö som går under namnet Ekporten. I Ekporten ska nya bostadshus och garageplatser ersätta ett äldre parkeringshus.

Ekporten ligger mellan stadsdelarna Larsberg och Dalénum. Inom fastigheten Fyrtornet 5 planerar John Mattson att här bygga tre punkthus om cirka 90 attraktiva bostadsrättslägenheter. Den befintliga garagebyggnaden ska rivas och nya garageplatser tillskapas. Den nya bebyggelsen är totalt cirka 11 000 kvadratmeter BTA.

En viktig funktion med projektet är att koppla ihop områdena Larsberg och Dalénum och samtidigt ta hänsyn till värdefull natur i området. Genom att ersätta parkeringshus med bostadshus förvandlas en idag relativt otrygg och undanskymd plats till en trygg plats för flera att vistas i. Ambitionen är att skapa möten mellan hus och människor, byggnad och natur, historia och framtid, ung och gammal.

Lidingö stads planprogram och översiktsplan stöder projektets inriktning att koppla ihop Dalénum och Larsberg på ett bättre sätt än idag. John Mattson beräknar att detaljplanen är klar 2026 och att byggstart sker därefter.

-Det är kul att vi tillsammans med Lidingö stad kommer vidare med detaljplanen för projekt Ekporten. Detta innebär att vi så småningom river det gamla garaget i Larsberg och tillskapar cirka 90 fina bostadsrätter med garage i två våningar. Projektet blir en viktig pusselbit för att sammankoppla Larsberg med Dalénum samtidigt som det bidrar till en tryggare omgivning och attraktiv boendemiljö, säger Daniel Fornbrandt, Affärs- och projektutvecklingschef på John Mattson.

Det är en stor höjdskillnad mellan områdena och de förbinds idag med en ek- och hasselskog, samt med en brant trappa och en delvis svårtillgänglig naturstig. Den aktuella tomten för byggnationen är följaktligen brant och detta kommer att påverka utformningen av huskropparna. Till exempel kan den nedre delen av byggnaden innehålla mindre, enkelsidiga och yteffektiva lägenheter med en unik närhet till naturen, medan större lägenheter högt upp i byggnaderna får utsikt över Stockholms inlopp.

Vy som visar bebyggelsen från Agavägen. Bild: Lindberg Stenberg Arkitekter.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *