Stort kliv uppåt för Lidingö i miljörankning

Lidingö14 oktober 2024 kl 03.571

I Aktuell Hållbarhet och Miljöbarometerns ”Sveriges miljöbästa kommun” tar Lidingö ytterligare ett rejält kliv uppåt och hamnar på plats 36 av 290 i årets kommunrankning. Det är en förbättring från plats 98 förra året och en klättring från plats 212 på fyra år.

Kommunernas klimat- och miljöarbete har utvärderats utifrån aktiviteter och ambitionsnivå inom flera områden som har betydelse för omställningen till ett hållbart och fossilfritt samhälle.

Lidingö stad förbättrar sitt resultat inom flera tidigare och nya frågeområden. Till exempel samverkar staden med externa parter för att sänka utsläppen från transportsektorn och har ett systematiskt arbete för att alla medborgare ska ha möjlighet att använda avfallssystemet. Ett åtgärdsprogram finns för att begränsa antalet personer som utsätts för buller och stadens miljöbudget har ökat.

Under 2023 påbörjade staden bland annat ett arbete med industriell symbios, ”Någons spill blir någons resurs.” En nano-utbildning togs fram för stadens anställda kring de 17 målen i Agenda 2030 och Lidingös utsläppsutrymme identifierades i förhållande till den globala koldioxidbudgeten. Lidingö är dessutom en av tre kommuner i Sverige med mindre än 1 ton växthusgasutsläpp per invånare och en av åtta kommuner som släpper ut mindre än 1 ton koldioxid, sett över en femårsperiod.

Andelen skyddad natur på Lidingö har sedan ifjol ökat med 75 procent, genom bildandet av det nya naturreservatet i Sticklinge och en utökning i Långängen-Elfvik. Det är en stor insats för att främja den biologiska mångfalden men också en viktig klimatanpassningsåtgärd. Grönytor spelar en vital roll för att sänka temperaturen under värmeböljor och för att öka förmågan att ta emot stora regnmängder vid skyfall, säger Anders Paulsen (LP), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Läs mer på lidingö stads hemsida.

Kommentarer

  1. Fantastiskt roligt att vårt vackra Lidingö går åt rätt håll med relevanta åtgärder för miljön. Utökade naturreservat och solceller på stadens fastigheter är några av många åtgärder.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *