Äldreexplosion på Lidingö lamslår styrande lokalpolitiker

Foto Ingimage/Ai genererad
Debatt14 oktober 2024 kl 04.31

Lidingös befolkning ökar snabbt! Om några år kommer 1000 fler Lidingöbor att vara över 85, en ökning med 50 procent. Detta kräver konkreta förändringar och besluten måste komma NU.

Först och främst bostadsutmaningen med behov av olika äldreboenden. M, LP och SD:s beslut att stoppa seniorboendet Tor 2 visar deras nonchalans för äldres behov. Det är skrämmande.

Dessutom fordras anpassade åtgärder i vanliga bostäder. Det kräver samarbete mellan kommunen och våra privata hyresvärdar. Likaså ett större ansvarstagande från den nuvarande regeringens sida i form av investeringsstöd för dessa åtgärder. Men det krävs också att äldre att får förtur av medicinska skäl.

Om inte detta blir gjort riskerar Lidingö att hamna i en ohållbar situation. Om vi inte satsar på fler anpassningar för äldre som tvingas bo kvar hemma, leder det till ett ökat tryck på hemtjänst och omsorg.

Om Lidingö satsar på fler anpassade bostäder för äldre frigörs många villor, radhus och till viss del större bostäder. Det ger barnfamiljer och yngre generationer möjlighet att flytta in i dessa bostäder och förbättrar balansen i befolkningssammansättningen. Och det behövs NU. Antalet barn minskar samtidigt som de äldre ökar kraftigt. Genom att erbjuda lämpliga bostäder för äldre så frigörs fler bostäder som passar unga familjer.

Bra bostäder för äldre minskar  belastningen på vård och omsorg. Våra äldre ska ha ett värdigt och tryggt boende i en miljö som är anpassade efter deras behov.

Detta arbete bör gå hand i hand med att göra socialtjänsten mera lättillgänglig. Det handlar om att sänka trösklarna och erbjuda service på ett enklare sätt. Vi måste satsa på våra äldre!

Centerpartiets vision är att skapa ett dynamiskt samhälle där äldre och yngre generationer lever sida vid sida vilket gynnar både stadens sociala och ekonomiska utveckling.

Lidingö står inför stora utmaningar. Styrande lokalpolitiker måste arbeta smartare för att skapa en stad som är attraktiv att leva i för alla generationer.

Gabor Sebastiani
Christina Wahlström
Joakim Jarnryd
Centerpartiet Lidingö

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *