Vi satsar när andra skär ner

Stad & Politik23 oktober 2024 kl 03.481

Efter ett år påverkat av global lågkonjunktur och inflation bedömer vi nu att Sverige är uppe ur svackan. Lidingö stad har klarat prövningen bra. Vi har haft ordning och reda i ekonomin hela tiden och har därmed lyckats behålla, eller till och med stärka, kvaliteten i välfärdstjänsterna. Vi kan även nästa år räkna med ett överskott.

Lidingö har en fortsatt god ekonomi. Staden är skuldfri, och vi har inga lånebehov heller nästa år. Våra stora investeringar de senaste åren – däribland Lilla Lidingöbron och den nya simhallen som öppnar nästa år – betalas med löpande intäkter. Ytterst få andra kommuner skulle klara något liknande.

Många andra kommuner tvingas skära ner. Lidingö har råd att satsa. Det kan vi konstatera, när vi nu presenterar budgeten för nästa år.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, räknar med att de genomsnittliga kommunala kostnaderna ökar med 3,2 procent nästa år. Hos oss på Lidingö får alla verksamheter därför som utgångspunkt en generell uppräkning på 3,2 procent. Ovanpå det kompenserar vi för verksamheternas högre kostnader lokalt. Och därutöver satsar vi på välfärdens kärna.

Till exempel höjer vi pengen i grundskolan med 6,61 procent.  Pengen för omsorgsboende höjs med 4,39 procent. Hemtjänsten höjs med lika mycket.

Det ska sägas direkt att en del av tillskotten ska kompensera för högre hyror. Lidingö stad gör under den här mandatperioden en översyn av fastighetsbeståndet. Följden kommer att bli högre hyror i vissa fastigheter. Men det ska inte påverka välfärden – verksamheterna kompenseras i budgeten. Det är viktigt för skolbarnen och alla andra att lokalerna är välskötta.

Sammantaget innebär budgeten för nästa år, om man bortser från engångsposter som utgifter för brobygget, att välfärdens verksamheter får ett tillskott på 210 miljoner kronor. Det motsvarar en ökning på 7,3 procent.

Samtidigt sänker vi skatten, så att Lidingöborna får mer kvar i plånboken. Lidingökoalitionen (Moderaterna och Lidingöpartiet i samarbete, med stöd av Sverigedemokraterna) lovade att sänka skatten med 50 öre senast 2025, förutsatt fortsatt god service och kvalitet till medborgarna. Budgetens många kvalitetsindikatorer visar att vi kan infria det löftet utan tvekan. Inom områden som skola, omsorg och trygghet överträffas flera av de redan högt ställda målen.

En genomsnittlig skattebetalare på Lidingö får därmed 2 990 kronor mer kvar i plånboken från och med nästa år.

Det blir en välkommen lättnad. 2024 har varit ett stramt år. På Lidingö tog vi hotet från inflationen på allvar. Försiktigheten med de kommunala pengarna under 2024 gör att vi har ett gott utgångsläge nu.

Men satsningarna 2025 ska inte tolkas som att Lidingö stad saktar ner på effektiviseringsarbetet. Även kommande år ser vi goda möjligheter att få ut mer välfärd per skattekrona. Inte minst tack vare smart ny teknik och genom vinsterna från att arbeta med AI ser vi att välfärden kommer att bli ännu bättre framöver.

Daniel Källenfors (M)
Kommunstyrelsens ordförande
Anders Paulsen (LP)
Kommunstyrelsens vice ordförande

Kommentarer

  1. Vad bra allt verkar. Helt fantastiskt. Inga som helst problem på Lidingö?

    Bra finanser, men kommunen framstår som fattig. Nu senast läste vi om höjda matpriser med 40%!! För de äldre. Hur kan det vara bra?

    Vi är den enda kommunen i landet som har dragit in på saltsopning av cykelbanan.

    Jag noterade att gatubelysningen släcks innan det blivit ljust.

    Detta ser säkert jättepositivt ut i ”böckerna”. Men vart är servicen.

    Dra gärna ned på den administrativa apparaten med antal avlönade kommunalråd.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *