En delegation från Lidingö stad har nyligen mött representanter från den ukrainska vänorten Slavuta under ett nätverksmöte i Bryssel. Syftet var att diskutera möjligheter till samarbete och utbyta erfarenheter om hur man bäst kan stötta varandra i dessa utmanande tider.
I november 2024 samlades representanter från 26 svenska och ukrainska kommuner i Bryssel.
Mötet som anordnades av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) och hölls den 11–14 november 2024, samlade representanter från 26 kommuner i Sverige och Ukraina. Under mötet fick Lidingö och Slavuta möjlighet att diskutera viktiga frågor och utbyta erfarenheter. Deltagarna träffade även representanter från EU-parlamentet och EU-kommissionen för att lära sig mer om hur EU arbetar för att stötta Ukraina.
– Samtalen var både produktiva och djupt berörande. Slavutas representanter berättade om de enorma utmaningar de möter på grund av kriget, men också om det starka hopp och den uthållighet som driver människor i Ukraina att fortsätta kämpa och bygga upp sina samhällen, säger Daniel Broman, stadsdirektör i Lidingö stad.
Slavutas behov är humanitärt stöd och expertis
Slavuta har bett om hjälp för att kunna bygga upp landet igen. De behöver stöd med humanitära insatser och expertis inom områden som stadsplanering och infrastruktur, något som blir extra viktigt när kriget är över. Lidingö stad kan bidra med kunskap och resurser inom dessa områden och ser detta som ett sätt att hjälpa Slavuta på både kort och lång sikt.
Lidingö stad hoppas också att Lidingöbor och lokala företag kan stötta Slavutas befolkning och näringsliv. Det kan ske genom att donera pengar till humanitära insatser, delta i volontärarbete och hjälpa ukrainska företag att komma på fötter igen. Staden planerar dessutom att skicka en container med nödvändig utrustning till Slavuta, med exempelvis reservkraft, powerbanks och skolmaterial för att stötta civil beredskap och vardagsliv.
Viktigt att hjälpen når till rätt personer
För att säkerställa att hjälpen når de som behöver den mest kommer Lidingö att ha regelbunden kontakt med sina samarbetspartners i Slavuta. Genom nära samarbete kan insatserna anpassas till de aktuella behoven och få största möjliga effekt. Lidingö hoppas att detta samarbete ska vara till långsiktig nytta och bidra till återuppbyggnaden av ett starkare samhälle i Slavuta.
Med insatser från både staden och dess invånare vill Lidingö skapa en hållbar vänskap och visa solidaritet med Ukraina.
Kommunstyrelsen har tidigare beslutat om ett samarbetsavtal med Slavuta som vänort, och detta är ett viktigt steg för att förverkliga samarbetet.