Den 1 december fick Lidingö ett nytt oppositionsråd. Socialdemokraternas Daniel Larson kliver av och Centerpartiets Gabor Sebastiani tillträder rollen som oppositionsråd.
– Efter valet 2022 kom vi inom oppositionen överens om att under mandatperioden dela upp tiden för uppdraget mellan våra två partier, berättar Daniel Larson. Vi hade ett liknande upplägg under förra mandatperioden, 2018–2022, men då var det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som delade på oppositionsrådsrollen.
– Att (C) och (S) har oppositionsrådsrollen under olika delar mandatperioden är ett led i att stärka samarbetet inom oppositionen, säger Gabor Sebastiani. Vi vet att det finns en stor efterfrågan av en ny politisk riktning för Lidingö. När det blir stora nedskärningar på skola och omsorg, när taxorna och avgifter höjs, eller när stora hyreshöjningar drivs igenom för Lidingös föreningar och företag, då får många Lidingöbor nog.
Vad har arbetet bestått i de senaste åren?
– Sedan 2022 har vi inom oppositionen arbetat tätt tillsammans för att driva gemensamma politiska förslag, och granska den styrande minoriteten bestående av Moderaterna och Lidingöpartiet med stöd av Sverigedemokraterna, säger Daniel Larson. Vi arbetade exempelvis emot styrets hantering av Lidingös 11 båtklubbar, när de 2023 godtyckligt och med mycket kort framförhållning fick arrendeavtalen uppsagda och kostnaderna för båt- och uppläggningsplatser dubblerade. Även Tor 2 är en fråga vi samarbetat mycket kring inom oppositionen. Moderaterna och Lidingöpartiet som gick till val på att bygga Tor 2, som en del av boendekedjan, ändrade sig kort efter valet och valde att lägga ner planarbetet. Vi har i stället arbetat för att planarbetet ska fortsätta. Att bygga Tor 2 vore ett stort steg emot att fler äldre på Lidingö ska ha möjlighet att kunna bo i anpassade bostäder, med närhet till service och sociala sammanhang. Vi har även bjudit in till dialogmöten för samtal om Lidingös utveckling och framtid, inför kommande beslut om ny översiktsplan med siktet inställt på 2050.
Vilka politiska frågor står på agendan framöver?
– Just nu flyttar moderatstyret över kostnader från kommunen till hushållen, berättar Sebastiani. Mat till äldre som höjs med 40% per måltid. Hyror och arrenden höjs för livsmedelsbutiker, idrottsföreningar och båtklubbar och nu även Lidingös skolor. Lidingö stad hyresförhandlar på en marknad där man själv är både största hyresvärd och största hyresgäst. Dialogen kan lätt bli ensidig och företagarna vågar inte framföra kritik. De är mer rädda för repressalier från moderatstyret än för att drabbas av kriminella. Det talar sitt tydliga språk. Ledarskapet utövar med piska och skrämseltaktik istället för morot.
Gabor Sebastiani, hur ser du på att ta över oppositionsrådsrollen med två år kvar tills valet 2026?
– Som oppositionsråd får man mer insyn, vilket verkligen behövs för att granska hur moderatstyrets politik egentligen slår mot lidingöbor och företag. Nu växlar vi upp inför valet 2026 och kommer fortsätta träffa de företag, föreningar och verksamheter som gör Lidingö levande, säger Gabor Sebastiani.
Vad gör ett oppositionsråd?
Titeln oppositionsråd är en inofficiell titel för ett kommunalråd som representerar den politiska oppositionen. I många kommuner väljs oppositionsrådet till vice ordförande i kommunstyrelsen, men så är det inte på Lidingö. Ett oppositionsråd ska bevaka att samtliga partier i den politiska oppositionen ges insyn och goda förutsättningar till att kunna bedriva ett politiskt arbete, genom att fungera som en länk mellan opposition och majoritet.
Tack Daniel och Grattis Gabor! Kanske kommunens viktigaste jobb att granska och ifrågasätta styret!