Nästa år är det dags för kyrkoval igen. Lidingö Nyheter har därför träffat Lidingö församlings kyrkoherde Hans Ulfvebrand och förtroendevald Gustaf Larsson för att få veta mer om vilka personer församlingen är i behov av till nästa period i kyrkofullmäktige.
Enligt kyrkohedern krävs egentligen inget engagemang för religion, utan det räcker med att man är en person som befinner sig i ett sammanhang med kyrkan och som har förbättringsförslag till församlingen.
– Kyrkan finns alltid där för människor i viktiga livshändelser såsom dop, konfirmation, vigsel, begravning och mycket mer. Men vi måste också visa att dessa människor även är viktiga för församlingen. Jag önskar verkligen att folk i flera olika åldrar yttrar sig om sina synpunkter och förslag. Vi behöver alla, unga som vuxna. Vi behöver ekonomer, studenter, lärare, elever och mycket fler som kan bidra med sina kunskaper, säger han.
Förtroendevald Gustaf Larsson tillägger:
– Många är symboliskt tillhöriga till församlingen, men det krävs förnuftiga människor som representerar ”den vanliga medborgaren” på Lidingö. Människor i flera olika åldrar och yrkesroller i samhället helt enkelt, säger han.
Kapellet på Arlanda flygplats
Anledningen till att Gustaf valde att engagera sig var hans åsikter om församlingens alla byggnader och kulturarv, men vägen till förtroendevald kom till genom att han arbetar på Arlanda flygplats.
– Jag var engagerad i kapellet som svenska kyrkan har där. När jag nämnde det för en bekant fick jag frågan om jag ville ställa upp som förtroendevald. För mig är det extra viktigt att kyrkans byggnader och kulturarv underhålls och bevaras på bästa sätt. Då tänkte jag att jag möjligtvis kunde göra den insatsen och bevaka så att det faktiskt görs ordentligt, säger han.
Både Gustaf och kyrkohedern avslutar med att understryka att man inte alls behöver vara intresserad eller engagerad i allt som församlingen har att erbjuda för att bli förtroendevald. Flera har en relation till församlingen i just livets stora skeden. Kanske döptes ditt barn i Lidingö kyrka? Eller så gifte sig en vän i Breviks kyrka? Fanns det något du tänkte på då kring ceremonierna? Eller kanske hur byggnaderna såg ut?
Det här gör Lidingö församling
• Bedriver mötesplatser för barn, unga och vuxna
• Bevarar och underhåller våra kyrkor för kommande generationer
• Erbjuder kostnadsfria konserter
• Bedriver avgiftsfri konfirmation
• Själavårdande samtal
• Bedriver verksamhet för äldre på flera av öns äldreboenden
• Samlar in kollekt till välgörande ändamål, både i Sverige och utomlands
• Ger lidingöbor möjlighet att bearbeta sorg i sorgegrupper
• Hjälpa utsatta ge de stöd
• Bedriva körverksamhet för vuxna och barn samt orgelskola
• Finnas till hands under livets olika skeden så som dop, vigsel, begravning mm.
Källa: Kyrkonytt Vintern 24/25
Hur blir man förtroendevald?
Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd och genom att rösta i kyrkovalet påverkar du vad kyrkan ska göra. De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper.
För att kunna bli förtroendevald krävs
- att man tillhör Svenska kyrkan;
- att man är döpt i Svenska kyrkan eller annat kristet samfund, eller tidigare ha varit förtroendevald i Svenska kyrkan;
- att man fyller 18 år senast på valdagen;
- att man är folkbokförd i det område valet gäller.
Vill du ställa upp som förtroendevald behöver du kontakta en nomineringsgrupp och anmäla intresse, gärna så snart som möjligt.
I senaste numret av Lidingö församlings tidning Kyrkonytt finns mer information. Tidningen finns att hämta på S:ta Annagården. Informationen finns också på https://lidingoforsamling.se/kyrkoval2025/kandidera-i-kyrkovalet-2025/.
Om man är nyfiken på att vara förtroendevald och vill veta mer får man mer än gärna höra av sig till mig.
Maila på
axelgo@kth.se
Jag är förtroendevald för nomineringsgrupp POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan), vår medelålder på listan i kyrkovalet 2021 var 21 år.
Fridens liljor
Axel