Torsdagen den 19 december genomfördes en sökning med specialtränad hund efter narkotika på Högsätra skola, utan att några illegala substanser hittades. Sökningen genomfördes efter ordinarie skoltid med rektor närvarande. Hunden fick söka igenom skolan, idrottshallen och området runt fastigheterna.
Resultatet är mycket glädjande. Våra skolor skall självklart vara helt drogfria och genom förebyggande sökning med narkotikahund på våra kommunala skolor skickas en tydlig signal om allvaret i denna ambition.
Eftersom polisen inte har resurser att genomföra förebyggande sökning med narkotikahund, har kommunen nyligen handlat upp motsvarande tjänst från en privat utförare. Därmed kan varje rektor själv besluta om och när en sökning skall genomföras. Skulle det påträffas narkotika kopplas polisen omedelbart in och tar över ärendet. Nu förväntar vi att övriga skolors rektorer snarast följer detta goda exempel från Högsätra skola.
Bakgrunden är att vi genom Stockholmsenkäten 2024 vet att det finns en narkotikaproblematik bland Lidingös högstadie- och gymnasieelever. Svarsfrekvensen på denna enkät ligger på hela 81%, vilket gör den tillförlitlig. Även om den senaste enkäten visar på ett något bättre resultat än tidigare år, så anger fortfarande 21 % av pojkarna i årskurs 2 på gymnasiet att de någon gång använt narkotika (13 % av flickorna) och motsvarande siffra för ungdomar i årskurs 9 ligger kring 6 % för både pojkar och flickor.
Av gymnasieeleverna angav ca 3-4 % att de hade använt narkotika under den senaste 4-veckorsperioden, vilket motsvarar ett 20-tal elever i årskurs 2. Detta är djupt problematiskt och innebär stora risker både för berörda elever och för deras kamrater.
Beslutet att handla upp en privat utförare av sökning med narkotikahund togs av en enig Utbildningsnämnd i juni 2024 och skall ses som en del av kommunens förebyggande arbete mot missbruk.
Tyvärr så visar Stockholmsenkäten också att problemet med sniffning eller boffning av huvudsakligen lustgas har ökat kraftigt på Lidingö. Att sniffa eller boffa innebär att andas in olika former av gaser som utsätter hjärnan för syrebrist vilket upplevs som ett rus. Hela 27% av flickorna och 18% av pojkarna i gymnasiets årskurs 2 anger att de har provat sniffning/boffning. Vill man veta mer om riskerna så finns informationen via Giftinformationscentralen: https://giftinformation.se/om-giftinformationscentralen-avd/riskerna-med-lustgas/
Slutligen visar enkäten även att drygt 25% av Lidingöeleverna i gymnasiets årskurs 2 får alkohol - med lov att dricka - av sina föräldrar. Och hela 15% av pojkarna i årskurs 9 anger att de själva köper ut folköl i affären, för vilket man skall vara 18 år.
Det är naturligtvis avgörande viktigt att både samhälle och vårdnadshavare samarbetar kring denna problematik. Och här har även vuxenvärlden en viktig hemläxa att göra.
Jim Kenving (LP), Utbildningsnämndens vice ordförande