De två mest tråkiga månaderna genomlever vi just nu. Januari och februari bär inte med sig speciellt mycket av det goda. Det är kallt, isigt, mörkt, fattigt och allmänt tröttsamt. Människor jag möter på bussen tittar oftast ner. Mer än vanligt. Man möter inga blickar, trötta människor står, om än mer enskilt på perrongerna. Julen har i vanlig ordning tagit musten ur oss alla. Och jag tror jag kan tala för oss att vi längtar efter ljuset mer än någonsin just nu. Men vi tvingas hålla ut i två månader till innan livet har mer att erbjuda igen.
Just det, blandat med brist på sömn så har jag varit mer aktiv än vanligt på sociala medier. Jag bestämde mig för några år sedan att radera allt från instagram, avsluta facebook och minska drastiskt på nyhetssändningar. Det var bara elände blandat med onödig information. Mer än vad min hjärna är i behov av.
Men nu behöver jag en digital detox, igen. Jag förstår ju varför jag sa nej till allt det här för länge sedan. Det sprids falsk information hela tiden, om allting. Människor som inte har all fakta och trots det, har ett stort följe, sprider både det ena och det andra. AI infiltrerar även sociala medier. Man vet inte om det man ser är på riktigt eller inte. För varenda grej sätts hjärnan på prov. Allting behöver ifrågasättas eller kritiseras. Och man blir trött. I alla fall jag.
Min första krönika för Lidingö Nyheter detta år handlar om sunt förnuft. Denna fantastiska sak. För mig är sunt förnuft en kombination av verkligheten och fakta. Men när jag scrollar bland sociala medier blir jag mer och mer förskräckt av hur människor idag ifrågasätter, eller till och med dementerar faktabaserat material. Videor efter videor om människor eller grupper av människor som blir kränkta för saker som de inte ens kan relatera till. Idag ska man tala för andra människor och ingen får ifrågasätta det. För då sätts man antingen i det ena facket eller det andra. Ricky Gervais är en komiker, skådespelare och producent som är väldigt radikal i mångas ögon. För han säger alltid vad han tycker och tänker, då han anser att det är hans rätt. Och jag kan inte annat än hålla med. Man ska respektera människor, men man måste också respektera att vi tycker olika. Det ena behöver inte vara fel. Eller utesluta det andra. Den här drabbningen däremot, är överallt på sociala medier. Det är liksom inte en trevlig plattform att vara på, för det är en ständig kamp om var man står och vart man tillhör. ”Tycker du så här? Då är du det. Tycker du så? Du borde utrotas”.
Hjälp.
Jag scrollar förbi en video där två personer sitter på varsin sida av ett bord. De ska diskutera ett specifikt ämne och prata för sin sak. Den ena personen ansåg att det finns två kön. Den andre svarar med att det finns flera. Den ena talar om biologi och för bevisliga faktorer. Den andre svarar med att han tycker personen som talar för två kön, kränker den gruppen det berör.
Och här bestämmer jag mig för att scrolla vidare då jag anser att greppet om sunt förnuft är förlorat. Man kan tycka för sin egen del, att det finns flera kön. Men när man lyssnar till en annan person av annan åsikt, som med bevis- eller ej- kommer med annan information, kan man inte bli kränkt bara för att man inte tycker så - så länge inte någon verkligen är elak eller ignorant eller kränker någon med avsikt. Men jag säger lite som Ricky Gervais, ”Vem tror vi att vi är, som tar illa upp för att en annan människa är av en annan åsikt än vi”.
Men vi lever i en annan tid. Och med det sagt, behöver jag en digital detox. Alla dessa allvarliga ämnen fullständigt florerar över hela internet. Och vi lever i en värld där man måste ta ställning till precis allt. Jag är vuxen och kan filtrera mycket. Men våra ungdomar som växt upp med den här digitala världen, har kanske svårare för det. Inte ens jag visste om det var en riktig tsunami jag såg som drabbade ett land igår på TikTok. Jag insåg däremot att så inte var fallet när det stod ”Danmark” undertill.
Ni förstår min poäng hoppas jag.
Jag upplever att vi i många ämnen, börjar tappa greppet om det sunda förnuftet och vad som är verklighet. Och det, blandat med sociala medier, är inte en optimal kombination i min mening. Så, kanske vi måste prata ännu mer öppet med barnen om vikten av kritik och källkritik. Men även hur viktigt det är att våga ta avstånd från sociala medier, och därigenom våga ta avstånd från att behöva ta ställning. Vi behöver rå om vår integritet.
Jag har en bok vid mitt nattduksbord jag inte ens har påbörjat att läsa, jag ska ta tag i den direkt. Och ta ett hälsosamt avstånd till kaoset kring sociala medier.
Kanske vi ska göra det tillsammans?