Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
Trots ett tufft klimat, men tack vare den kalkrika jordmånen görs här några av världens främsta vita viner, alltid är baserade på Chardonnay-druvan som här kommer till sitt mest ”ståliga” uttryck. Att inte gilla Chardonnay men älska Chablis är en av vinvärldens mest intressanta paradoxer. Chablis är det nordligaste av Bourgognes områden, och ligger som en satellit, i departementet Yonne, halvvägs mellan Paris och Dijon i Frankrike. Egentligen är det närmare till Champagne än till övriga Bourgogne. Området har historiskt sett tillhört bägge grevskapen men har som vindistrikt sin tillhörighet till Bourgogne. Appellationen Chablis bildades 1938.
Chablis är indelat i fyra olika appellationsnivåer som är tätt knutna till vingårdarnas läge och jordmån. Klassificeringen innebär ingen garanti för att vinerna är bättre, men generellt sett är de högre klassificerade vinerna av högre klass.
- Petit Chablis, ca en femtedel av arealen
- Chablis, två tredjedelar av arealen
- Chablis Premier Cru, 89 st namngivna vingårdar enligt en uppdatering av reglementet som i själva verket är 17 grupper och det är i princip bara de namnen som används. Exempel: Fourchaume, Montmain med flera.
- Chablis Grand Cru, 107 hektar fördelat på sju lägen på samma sydvästsluttning: Bougros, Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos och Blanchots.
Art.nr 5588 Petit Chablis Domaine Sainte Claire kostar 159 kronor, årgång 2023 och har en alkoholhalt på 12,5 %. Druvorna till detta vita vin kommer från Jean-Marc Brocards egendom nära byn Chichée, med klassificeringsnivån Petit Chablis. Chichée, som ligger i den sydöstra delen av Chablis, ger viner med mycket mineralitet och djup – ett äkta kännetecken för Brocards viner. Detta vin jäser vid cirka 18–20 grader på rostfritt stål utan tillsats av odlad jäst. Vinet lagras sedan tillsammans med jästfällningen i rostfria ståltankar fram till buteljeringen. Petit Chablis är ett ursprungstypiskt, torrt, friskt och fruktig vitt vin. Ungdomligt med inslag av citrus, grönt äpple, örter, mineral och grapefrukt. Perfekt till https://www.coop.se/recept/lojromschips/ Sektion 21
Art.nr 75131 Chablis Bouchard Aîné & Fils kostar 169 kronor, årgång 2023 och alkoholhalten är 12,5 %. I Beaune, i hjärtat av Bourgogne, står 1700-talsbyggnaden en gång känd som ”Hotel du Conseiller du Roy”. Här skapar det prestigefyllda vinhuset Bouchard Aîné & Fils utsökta viner av pinor noir och chardonnay, ett hantverk som förts vidare genom nio generationer. Under tidigt 1800-tal började Bouchard Aîné & Fils sälja sina viner med ett svårkopierat sigill på flaskhalsen. Det blåa sigillet, märkt med ”BAF”, används än idag som en symbol för vinhusets hängivenhet till kvalitet. Amélie Faivret är vinhusets vinmakare. Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vita vinbär, mineral, örter och citronskal. Super till https://recept.se/recept/stekt-torskrygg-med-brynt-smor Sektion 21
Art.nr 6237 Chablis premier Cru kostar 299 kronor, årgång 2019 och alkoholhalten är 13 %. Chablisienne är ett kooperativ som grundades 1923 bestående av 300 odlare som tillsammans äger en fjärdedel av Chablis areal. Världens bästa kooperativ brukar vinkritikerna kalla det. Jordmånen är Kimmeridgian, kalkrik med fossila ostronskal. Här ger druvan Chardonnay viner med en fräschör som ingen annanstans och med en härlig förmåga att utvecklas. Sedan 1950-talet har det funnits en uttalad kvalitetsambition och idag har de dryga 250 medlemmarna från alla delar av Chablis strikta regler för hur de ska sköta sina odlingar, vilket gjort att kooperativets viner idag håller högsta klass. Bland dem finns vin från sex av distriktets sju Grand Cru-lägen och 15 olika Premier Cru, förutom "vanlig" Chablis och Petit Chablis. Kvinnan på etiketten hyllar och symboliserar de starka kvinnor som lade grunden för la Chablisienne för snart 100 år sedan och tog hand om vinodlingarna under krigsåren. Under första världskriget var många män ute och stred vilket gjorde att kvinnorna fick ta ett stort ansvar för att bedriva produktion och jordbruk. Många män stupade i kriget och under åren efter kriget var det fortfarande kvinnorna som fortsatt fick ta ett stort ansvar inom olika branscher. 20-talet var svåra och fattiga tider i Chablis som inte alls hade samma anseende som det har idag. 1923 bestämde ett antal odlare att gå ihop att starta kooperativet la Chablisienne för att tillsammans bli starkare och kunna hjälpa varandra. Fram till 50-talet levererade odlarna färdigt vin till kooperativet som sedan gjorde blends och hjälpte till att sälja och marknadsföra vinerna. Men efter 50-talet bestämde man att kvaliteten och ambitionerna skulle höjas så istället för att göra vinet själva fick odlarna leverera must och all vinifiering skedde på kooperativet. Så är det än idag. Efter avstjälkning pressas druvorna som därefter får jäsa på ståltankar. Vinet lagras totalt 12 månader på jästfällningen, både på tank och på franska ekfat. Ung och fruktig med inslag av gröna äpplen, lime, snäckskal och mineral. Smaken är frisk med bra struktur och lång eftersmak. Funkar till ostron https://www.koket.se/claes___mora/forratter/fisk_och_skaldjur/ostron_med_klassiska_tillbehor Sektion 22
Art.nr 6307 Chablis Clotilde Davenne från 2022, kostar 499 kronor för 15000 ml. Alkoholhalten är på 12,5 %. Är du ute efter kraftigt ekade, tropiskt smöriga viner med mycket fluff och extra allt? Ja då är du helt på mossen! Clotilde Davennes viner är nästan så långt man kan komma från ovan nämnda. Däremot finns det finess och elegans samt knivskarp, frisk syra i hennes viner som verkligen inte går av för hackor. Under närmare sjutton år ansvarade Clotilde Davenne för vinmakeriet hos Jean-Marc Brocard. Sedan 2004 har hon dock rattat den egna skutan på egendomen Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy, och gjort så med bravur. Idag rankas Clotildes viner till de absolut främsta i området och jag kan bara hålla med.
Från 35-åriga stockar på södersluttningarna i byn Courgis växer druvorna till Davennes Chablis. Druvorna skördas för hand och pressas innan de jäser på temperaturkontrollerade ståltankar. Hundra procent av musten genomgår malolaktisk jäsning och vinet vilar därefter ett par månader på jästfällningen innan vinet buteljeras. Torr, mycket frisk och elegant med inslag av citrus, vita blommor. persikofrukt och mineral. Nu satsar vi på https://www.norskfisk.se/recepter/torsk/fisksoppa-med-rakor/ Sektion 07