Som kommentar till Jonas Lundgrens debattinlägg från igår, vill jag här delge mitt anförande från den 27 januari i sin helhet, för den som vill bedöma själv:
"I dag är det Förintelsens minnesdag:
Efter Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 och Israels påföljande försvarskrig har mängden antisemitiska incidenter och antalet antijudiska hatbrott ökat. Det är en mörk tid. Judar känner sig tvungna att dölja sina symboler. Judiska institutioner upplever en ökad hotbild. På Stockholms gator skanderas antisemitiska slagord öppet. Antisemitismen är mer utbredd än många tidigare har insett.
För ett par år sedan var jag i Gross-Rosen, som var ett koncentrationsläger i Schlesien, som numera ligger i sydvästra Polen. Jag stod och tittade på ett stenbrott där 10 000-tals människor hade dött. Överlevnadstiden var i genomsnitt 2 till 4 månader. Min första tanke var att – 'var det för det här lilla stenbrottet man mördade alla dessa människor?' Samtidigt så insåg jag att målet med verksamheten inte var stenbrottet utan målet var just förintelsen av judar.
Förintelsens oerhörda omfattning och maskineri, de inblandades grymhet eller likgiltighet är svårförståeliga.
Raoul Wallenberg var en enastående person som med integritet följde sin moraliska kompass. Att våga stå upp för sin övertygelse, för det som är rätt, kan vara en stor utmaning.
Jag tror vi alla i det lilla känt oss illa till mods när man är ensam i rummet om en uppfattning. Att som Raoul Wallenberg under ett krig stå emot hela den tyska krigsmakten, nazismen och tidsandan är något som ingjuter respekt. Vi alla kan reflektera över vad vi själva kommer göra nästa gång vi hör ”from the river to the sea” sjungas eller hör antisemitiska slagord.
Även om dagens antisemitism till stor del har sina rötter i islamiska länder, kan upplysning om de europeiska erfarenheterna av 1900-talets förbrytelser tjäna som motmedel.
Lidingö Stad kommer i nästa kommunstyrelse allokera en halv miljon kronor till Utbildningsnämnden att användas för studieresor till koncentrationsläger för Lidingös elever och lärare. Förståelsen för de mekanismer som ledde till förföljelsen av judar är en historia som är relevant även i dagens samhälle.
Raoul Wallenberg är historien om hur en individ kan göra skillnad på liv och död för tusentals människor, det är historien där vi alla påminns om vårt personliga ansvar.
Jag är som Lidingöbo stolt över hans koppling till Lidingö och jag vill att hans gärning ska tjäna som en påminnelse och inspiration för oss alla.
Jag vill avsluta med en tyst minut för att hedra Förintelsens offer och hedra Raoul Wallenberg."
Kommunstyrelsens ordförande