Dags att vårstäda i holken

Dags för vårstädning? Foto: Niklas Andersson
Lidingö22 februari 2025 kl 03.40

14 procent av alla fågelholkar som tidigare inventerats i Sverige innehöll skräp, mestadels plast. Det visar den undersökning som Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige gjorde under 2023. Då hittades bland annat våtservetter, fimpar, snus och syntetiska fjädrar. Idag startar en ny nationell holkinventering och nu uppmanas svenska folket att än en gång vårstäda och rapportera in skräpfynd från sina fågelholkar.

Totalt fickHåll Sverige rent in 311 rapporter från 96 olika kommuner runt om i landet – från Ystad i söder till Jokkmokk i norr.  Resultatet visade att det fanns skräp i 14 % av alla fågelholkar, alltså i var åttonde holk. Det var framför allt plast som hittades. 2 % av holkarna innehöll metallskräp och 5 % av holkarna innehöll pappskräp. Våtservetter, fimpar, snus, buntband och syntetiska fjädrar var några av de skräp som hittades i holkarna. Det är tydligt att fåglarna letar efter material som ser ut som naturligt bomaterial, plastremsor som liknar grässtrån, plastbitar stora som löv och stoppningsmaterial stort som mossa.  

Nu startar en ny nationell inventering av fågelholkar 
Genom att ta hjälp av alla fågel- och trädgårdsentusiaster runt om i landet vill Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige fortsätta kartlägga skräp i fågelholkar för att se hur skräpigt de svenska fåglarna bor. Du som vill vara med ska inventera och rensa din fågelholk senast 15 mars i södra Sverige och senast 1 april i norra Sverige.

Så här är du med:  Välj ut en fågelholk att vårstäda. Du rensar och inventerar dina holkar som du satt upp, inte andras. (Sätter du upp holkar i vår så kolla med markägaren om det inte är din mark.)Titta och lyssna så att ingen fågel häckar i holken. Städa ur materialet i den tomma fågelholken och notera om du hittar något skräp. Ta ett foto på skräpet om du hittade något.Rapportera in ditt resultat i Håll Sverige Rents protokoll (oavsett om du hittade skräp eller inte). 

Därför är skräp farligt för fåglar  
Plast är så vanligt förekommande och långlivat i naturen att nästan alla fåglar kommer att ha ätit plast år 2050. Forskare har visat att plast i magen kan ha en stor negativ påverkan på fåglar då plasten läcker skadliga kemikalier som i värsta fall kan leda till fågelns död. Vassa eller stora plastföremål kan också skada eller blockera fåglars möjlighet att äta riktig mat.  I en studie av University of Warsaw från 2023 har man funnit att 176 olika fågelarter har använt sig av skräp eller antropogeniskt material (material som människan tillverkat) när de byggt bo. I studien analyserades 35 000 fågelbon.  

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *