Aleris Palliativa avdelning på Lidingö stänger

Debatt26 mars 2025 kl 03.28

Aleris tvingas stänga sin enhet för specialiserad palliativ slutenvård på Lidingö. Beslutet är en direkt konsekvens av de långvariga ekonomiska utmaningar som vårdformen tampats med. Trots upprepade varningar från vårdgivarna att ersättningen inte täcker vårdens kostnader, har politiken valt att inte agera. Nu ser vi konsekvenserna.

Behovet av specialiserad palliativ slutenvård är stort. Patienter i livets slutskede behöver symtomlindring och existentiellt stöd. Vården avlastar akutsjukhusen och ger svårt sjuka patienter rätt vård på rätt plats. Vårdgivarna har länge larmat om att ersättningen är otillräcklig.

Redan sommaren 2023 tvingades vårdgivarna stänga 45 vårdplatser på grund av ekonomi och svårigheten att rekrytera medarbetare. 15 av dessa platser förblev permanent stängda. Därefter har situationen fortsatt att försämras.

I februari 2025 tvingades Capio stänga sin enhet på Nacka sjukhus. 16 vårdplatser försvann och drygt 20 medarbetare påverkades. Kort därefter tvingas nu Aleris på Lidingö att stänga. 16 vårdplatser försvinner även här när enheten stänger. Drygt 20 anställda berörs av nedläggningen, men erbjuds omplacering inom Aleris.

Den geografiska spridningen och tillgängligheten inom vårdvalet har varit god. Beläggningsgraden är hög, men det handlar inte om att det finns för många platser, utan om att akutsjukhusen är överbelagda. Det är ett systemfel.

När vårdgivarna nu tvingas stänga är det framför allt verksamheter utanför Stockholms innerstad som drabbas. Det följer en oroande trend där många vårdinrättningar har fått lägga ned på senare tid som en konsekvens av omställningsplanen. Det här är ingen slump. Det är resultatet av en medveten underfinansiering.

Regionen måste agera nu. För att säkerställa en jämlik och patientsäker palliativ vård krävs omedelbara åtgärder:

  • Höj ersättningen. Intäkterna måste täcka de faktiska kostnaderna och behöver därför höjas till 6 475 kronor per vårddygn.
  • Indexera vårdvalsersättningen. Prisuppräkningar måste ske årligen för att spegla verkliga kostnader.
  • Föra en aktiv dialog med vårdgivarna. Ersättningen måste spegla uppdraget och de faktiska behoven.
  • Införa efterhandsreglering av ersättningen till privata vårdgivare. För att säkerställa konkurrensneutralitet bör Region Stockholm täcka underskott på samma sätt som för de egenägda verksamheterna.

Om ingenting görs kommer fler enheter att tvingas stänga. Fler patienter kommer att stå utan den vård de behöver. Anhöriga kommer att lämnas ensamma i livets svåraste stund.

Regionen har makten att förändra detta. Frågan är om de tänker ta sitt ansvar – innan det är för sent.

Pressrelease från Aleris

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *