Årets semmelbulle

Semmeltest
Lidingö2 mars 2025 kl 03.55

Lyx på medeltiden serverades på tallriken i form av vitt bröd. Vetebullen var ytterst ovanlig och serverades endast under högtider. Det blev tradition att äta en vetebulle innan den kristna fastan skulle börja. Under 1700-talet började man gröpa ur en del av bullens innehåll och fyllde gropen med mandelmassa. Mandlar blev under 1700-talet en populär och lyxig råvara som importerades från södra Europa och användningen av detta i bullen gjorde att bakelsen blev smakrikare och mindre torr. Idag kallar vi detta bakverk för Semla

Med en jury på fyra personer har några av Lidingös bagerier bedömts utifrån utseende, smak och konsistens. I år har redaktionen besökt Gateau, Princess, Lidingö Bröd & Patisserie, Vattenverket och Vivels. 

En tydlig trend som går runt bland flera av bagerierna är att deras vanliga semla som serveras är med större bitar nötter som ska skapa ett crunch och mer nötsmak till bakelsen. I denna provning har vi beställt en vanlig semla på alla ställen men ändå fått olika typer. Vissa har med större bitar nötter som ger mer crunch, medan andra ställen har en slätare massa som klassas som mer klassisk. Vissa bagerier hade ännu fler varianter i form av kanelbullesemla, croissantsemla, vaniljsemla och chokladsemla. Längst ned hittar du alla bedömningar. På tisdag är det Fettisdagen!

På första plats kom Vattenverket med en bedömning med 5/5 av alla i juryn. Den beskrivs som en välgjord semla med fina detaljer, högt spritsad grädde, egenskuret lock och en otrolig mandelmassa. Dessutom smakar bullen mycket kardemumma och man får flera smakupplevelser genom tuggorna.

Vattenverkets semla vinner årets semmeltävling

Lidingö Bröd & Pâtisserie kommer på en andra plats med en lite torrare bulle som saknade en gnutta kardemummasmak men som i sin helhet också var en riktigt bra semla. 

Lö bröd & Pâtisserie

På tredje plats kommer Princess med en semla som till utseende var fulast av alla semlor i årets test, men som för juryn smakade precis vad man tänker på när man funderar på vad en semla smakar. Det var bra grädde, bra fyllning med en slät mandelmassa. 

Princess

På fjärde plats kommer Vivels med en vacker semla som har en slät bulle med fin spritsad grädde. Den är ett snäpp godare än en billigare semla på en livsmedelsbutik men inte mer än så. Bullen var något torr och grädden smakade lite annorlunda, en smörig lite för hårt vispad grädde med en väldigt söt mandelmassa

Vivels

På femte plats kommer Gateau med en semla som är mindre än alla andra semlor presenterade i årets test. Bullen var torr, smakade lite kardemumma, grädden kändes hårt vispad. Fyllningen är en standard slät fyllning som smakade okej. 

Gateau
BageriSmakUtseendeKonsistensPris (kr)Summa
Vattenverket555595/5
Lö bröd & Pâtisserie444584/5
Princess423503/5
Vivels333523/5
Gateau342593/5
Betyg på alla semlor som deltog i årets test.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *