Bakom kulisserna på Vattenverket

Vattenverket
Lidingö3 mars 2025 kl 03.231

Att gå runt Kottlasjön är en väldigt fin, lagom lång och relativt populär promenad för den som vill komma ut och samla steg. Men det bästa med turen är att den avslutas vid ett av Lidingös bästa bagerier, Vattenverket. In i värmen möts man direkt av en monter fylld med bakverk och just nu finns det även en plåt uppdukad med semlor. Saftiga vetebullar med mycket kardemummasmak som är fyllda med en generös mängd av både hackade och finmalda mandlar samt en hög spritsad grädde. Det är andra gången som semlor serveras på Vattenverket av familjen Stenharg som tog över bageriet vid årsskiftet 2023/24. Semlorna kan tas med, men många väljer att avnjuta semlorna på plats i den öppna miljön med fönster med utsikt över sjön. Vattenverkets semlor blev utsedda till Lidingös bästa semla i år.

Crunch-semlor i montern på Vattenverket

I ett av rummets hörn finns en spiraltrappa ner till källaren, introducerad av en skylt som säger Bageri. Med varje steg jag tog neråt väcktes en barndomsfantasi till liv - den där drömmen om att få kliva in bakom kulisserna. Som barn fanns en föreställning att det skulle bjudas på en buffé av gyllene bakverk och oändliga fat med kakor som bara väntade på att avnjutas i överflöd. Jag kan medge att jag inte blev besviken eftersom det fanns bakverk i mängder som var både frestande och inbjudande, men jag behärskade mig att avnjuta dessa i ett överflöd. 

Jag hälsar på bagaren Conny som jobbar med kanelbullar vid ena bordsändan och sedan går jag över till andra bordsänden och hälsar likadant på sonen Filip som kavlar ut knäckebröd. Sonen Filip hjälper till tre dagar i veckan nere i bageriet medan Conny jobbar heltid tillsammans med Jonatan som driver bageriet. Connys fru jobbar också som konditor och kommer emellanåt och bakar bageriets småkakor.

Filip och Conny hjälps åt i bageriet från 05:00 på morgonen.

– I år har vi tre semmeltyper. Först är den med både klassisk mandelmassa och hackade nötter, sen har vi den klassiska semlan med endast finmald slät mandelmassa och ett traditionellt trekantslock. Den tredje semlan är en kanelbullesemla med samma fyllning som den första med hackade nötter och mandelmassa, säger Conny medan han förbereder degbullarna till att skjutsas in i stenugnen. 

Idag finns det så otroligt många varianter på semlor. Men faktum är att semlan alltid utvecklats med tiden. Från början var semlan endast en vetebulle som var till för att ätas innan den kristna fastan började. Idag finns semlan i alla barndrömmars former, princesstårtasemla, lakritssemla, chokladsemla, hallonsemla, croissantsemla, proteinsemla och wrapsemla är bara några olika varianter.

Nygräddade kardemullabullar direkt ur stenugnen

Familjen Stenharg är en riktig matfamilj och har engagerat sig i mat under flera år innan Vattenverket öppnade. Conny har bakat bullar sedan 2010 och han har varit huvudkonditor på Riddarbageriet. Familjen har haft ett flertal restauranger runt om i Stockholm, bland annat Rosendals värdshus och Josefinas på Djurgården. 

– Vi vill baka och fylla semlorna så nära serveringen som möjligt. Eftersom vi inte vill att bullarna ska bli torra. Grädden är också viktig att den blir rätt eftersom att den ska stå ute i montern, den får inte bli för hårt vispad men inte för lös så att det smälter, säger Conny medan han visar hur semlorna tillverkas.  

Den perfekta grädden

Klockan 13.00 en söndag blir det oftast kö på Vattenverket och alla passar på att avsluta veckan med en promenad och en härlig semla. Under helgerna görs det ungefär 600-700 semlor av bagarna och detta säljs till största del av stammisar och privata besökare. Många bagerier livnär sig på företagsbeställningar, men Vattenverket håller budgeten med alla privata besökare som väljer att  vallfärda till Vattenverket för en fika.

Kommentarer

  1. Den intressanta historien om Vattenverket och de härliga miljön och allt gott som bakas där drar självklart många besökare. Eftersom vägen är brant och ofta fullparkerad, kan det vara svårt för äldre med svårigheter att ta sig fram skulle det vara fint med en eller två parkeringsplatser avsedda för rörelsehindrade längst ned på vägen eller innanför staketet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *