
I förra veckan kom ett brev till Lidingö stads ledning med ett nödrop från Aleris palliativa vårdenhet på Lidingö – även kallad Lidingö Hospice.
Aleris berättar att de under en längre tid har haft en dialog med den rödgröna regionledningen om att verksamheten med gällande ekonomiska villkor inte går att få ihop. Vårdgivarna har under lång tid påtalat situationens allvar för regionen. Så sent som i januari 2025, berättar Aleris, informerades en av de högsta tjänstemännen inom hälso- och sjukvården i regionen om den kritiska situationen och om de risker som förelåg. Svaret som Aleris fick från regionens avtalshandläggare var både märkligt och okänsligt: ”Tack för informationen. Tråkigt att höra hur era diskussioner går”.
Staden uppfattar det som att regiontjänstemännen har fått instruktioner från den styrande rödgröna koalitionen, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet, att hospiceverksamheten ska läggas ned, oavsett vilka argument som framförs. När det gäller värderingar och ideologi vet vi ju att det rödgröna styret ogillar privata alternativ. Extra märkligt blir det naturligtvis när de rödgröna, som har en väldigt hög svansföring i vårdfrågor, tvingar fram en nedläggning av en angelägen och väl fungerande verksamhet, som rör de allra svagaste i vården – människor i livets slutskede.
Vi i ledningen för Lidingö stad ser naturligtvis mycket allvarligt på situationen och kommer att göra vad vi kan för att försöka påverka Region Stockholm att förbättra situationen för vårdgivarna så att verksamheten kan drivas vidare. Vi ser en tydlig parallell med den misskötta kollektivtrafiken, där regionen under rödgrön ledning genomfört stora försämringar. Det är nu uppenbart att vanstyret tyvärr går vidare och även drabbar de allra svagaste grupperna i samhället som inte kan försvara sig. Det kan vi inte stillasittande acceptera.
Vi i Lidingökoalitionen (Moderaterna och LidingöPartiet) kommer att sammanträffa med Aleris ansvariga redan under denna vecka för att få veta fler detaljer och hur vi på bästa sätt kan hjälpa till i dialogen med regionen.
Bakgrund
Palliativ vård utgörs av multiprofessionella team bestående av läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, dietist och undersköterska. Vården utformas i samråd med patienten, och om patienten så önskar, de närstående. Målsättningen är att stötta patienter till delaktighet och genom hög kompetens och tillgänglighet skapa trygghet och optimera patientens välbefinnande utifrån dennes unika behov.
Anders Paulsen (LP), kommunstyrelsens vice ordförande Lidingö