Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
Efter önskemål kommer jag även denna december välja ut godbitar till julen.
God Jul!
Art.nr 38016 Grönstedts Starkvinsglögg, kostar 109 kronor och har en alkoholhalt på 15 %. Finns det något svenskare än glögg? Förmodligen, men när det lackar mot jul är det inte utan att fokus ligger helt på det efterlängtade adventsmyset och den rykande heta, väldoftande, kryddiga koppen med värmande glögg vi sett fram emot ett helt år. Kanske är koppen på klassiskt manér fullmatad med skållad mandel och söta russin. Kryddig, mycket söt smak medinslag av kardemumma, choklad, kryddnejlika, pomerans, kanel och ingefära. Sektion 38.
Art.nr 89064 Birra Moretti, kostar 17.90 och har en alkoholhalt på 4,6 %. Birra Moretti är ett kvalitetsöl gjord på traditionellt sätt. Det är resultatet av en produktionsprocess som har varit nästan oförändrad sedan 1859. Doften är brödig med inslag av citrus och örter. Smaken är italienskt krispig med en lätt och balanserad beska. Sektion 30.
Art.nr 73077 Guldkula Premier Cru kostar 379 kronor, har en alk.halt på 12,5 %. Reims är en stad och kommun i nordöstra Frankrike, 160 km från Paris. Reims var den största staden i regionen Champagne-Ardenne, som sedan 2016 ingår i den nyskapade regionen Grand Est. Druvsammansättningen består av 73% pinot noir och 27% chardonnay från 15 av Champagnes Premier Cru-byar. Vinet har härliga toner av röda äpplen, citrus, nougat, rostat bröd och apelsinskal. Syran är pigg och fräsch med fin mousse som avslutas med viss mineralitet och balanserade mognadstoner. Serveras vid 10-12°C gärna som aperitif, salta och krispiga tillbehör eller till en klassiker som Toast Skagen. Utmärkt att lagra 3-5 år. Sektion 45.
Art.nr 94005 Stella Bella kostar 199 kronor, årgång 2023 och har en alkoholhalt på 12,9 %. Stella Bella Wines i Margaret River, Australien, är frukten av en fusion mellan två passionerade själar – Stuart Pym och Janice McDonald. Tillsammans skapar de unika hantverksviner som tydligt uttrycker Margaret Rivers terroir. Stella Bella Wines startades 1996 då Stuart & Janice tog över "Suckfizzle Vineyard" som ligger i den södra delen av Margaret River. Druvorna pressades som hela klasar och jäste sedan utan tillsatt jäst i ekfat.35 procent av faten var nya och resterande två till fem år gamla.
Friskt och fruktig doft men inslag av gröna äpplen, päron, kryddor, nötter, viss smörighet och citrus. Tack vare av att vinet fått jäsa fritt får det en mycket tilltalande doft med väl balanserad elegant doft av ek - som väl reflekterar södra delen av Margaret River. Generös fruktig smak med fatkaraktär och inslag av gröna äpplen, ananas, nötter, krusbär och solvarm citron med fin längd och koncentration som håller sig kvar. En fantastisk chardonnay med pigg syra och viss sälta som gör vinet försvinnande gott. Sektion TS (Tillfälligt sortiment).
Art.nr 5822 Leitz Eins Zwei Dry, årgång 2023, kostar 107 kronor och har en alkoholhalt på 12 %. Riesling från Tyskland som produceras av Rieslingdruvor från olika delar av Johannes Leitz egendom. Alla vingårdar ligger i de rika och djupa jordarna som omger floden Rhen. Odlingarna ligger i söderläge för att säkerställa full mognad, sluttningsgraden är måttlig och jordmånen består av en blandning av sand, silt och lera. Jorden ger både näring och god dränering vilket återspeglas i vinet. Ett torrt, mycket friskt vitt vin av 100 % Riesling. Fin fruktkoncentration. Inslag av citrus, päron, gula stenfrukter, örter och mineral. Vinet har en lång eftersmak. Sektion 07.
Art.nr 2204 Château Bouscassé 2019 kostar 189 kronor och har en alkoholhalt på 13,5 %. En druvblandning av70% Tannat, 25 % Cabernet Franc 5 % Cabernet Sauvignon. Château Bouscassé är beläget i hjärtat av sydvästra Frankrike i byn Maumusson-Laguian. Det var även här på familjeegendomen som Alain Brumont en gång föddes. Terroiren sträcker sig över 50 hektar ler- och kalkstensjordar och kallas för ”Foothill of Saint Emilion”. Anledningen till namnet är att man producerar vin här gjort av druvan Tannat med liknande egenskaper som viner från den högra stranden i Bordeaux. Vinstockarna är 20 till 100 år gamla och man använder sig av Guyot-uppindning. Samtliga viner från Alan Brumont har en markerad och balanserad syra vilket ger dem en bra energi och lång lagringspotential. Vinet macereras i 3-6 veckor och jäser sedan i temperaturkontrollerade tankar i 28 grader. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i ekfat. Frisk och balanserad. Vinet är komplext med aromer av blå frukt så som plommon och svarta vinbär, torkade blommor, lakrits, kakao och ceder. Ett måste i tomtesäcken. Sektion 12.
Art.nr 70227 Fontanafredda Barolo årgång 2020 och kostar 229 kronor, har en alkoholhalt på 14 %. 100 % Nebbiolo druva från Piemonte i Italien. Detta vin lanserades första gången 2014 och togs fram som en hyllning till ursprunget. Ambitionen var att vinet skulle representera den klassiska Barolon som den smakade och doftade förr i tiden, innan marknadskrafter och trender fick bestämma mer och mer. Man valde även att använda den klassiska silveretikett som tidigare prydde Fontanafreddas flaskor. Den första årgången med silveretiketten lanserades redan 1899. Detta är en klassisk Barolo där druvorna har plockats från olika odlingslägen i DOCG Barolo. Vinet har legat i 2 år på stora slavonska ekfat, så kallade Botti. Ytterligare lagring i ett år på flaska innan det släpps för försäljning. Nyanserad och kryddig doft med inslag av körsbär, hallon, kanel, nougat och kryddor. Smaken är generös, stram och fnt balanserad med toner av torkade körsbär, nypon, kryddor, fat och med en lång eftersmak. Gott att dricka nu, men utvecklas positivt i 5-7 år. Sektion 7.
Art.nr 94954 Cantina Teularju Barbagia Rosso årgång 2022, kostar 259 kronor och har en alk.halt på 13 %. Druvorna till Barbagia Rosso kommer från den åtta hektar stora vingården Teularju, i hjärtat av Sardininen i kommunen Mamoiada. Här växer bara Cannonau, druvan som är mer känd under namnet Grenache. Vingården planterades 2017 i en jordmån med i huvudsak granit, på ca 736 meters höjd. Klimatet pendlar mellan extremt varma dagar och uppfriskande svala nätter, vilket bidrar till druvor med fin mognad och bibehållen syra. Inom vingården Teularju finns olika Ghiradas (den sardinska termen för Cru) – Ocruarana, Rizza, Erula och Cara’Gonare, vilka alla buteljeras separat. Till det här vinet görs även en fatselektering, där de fat som inte anses nå upp till de vingårdsbetecknade vinernas nivå, klassas ner och får ingå i Barbagia Rosso, för att lyfta kvalitén ytterligare till detta vin. Skörden sker i mitten av september. En del av druvorna krossas medan den andra delen består av hela klasar. Spontanjäsning tar plats i små kar, med maceration som varar i 15 dagar. Sedan pressas druvorna försiktigt och när den malolaktiska jäsningen är klar, sker ytterligare en dekantering av vinet. Därefter förs vinet över på franska ekfat om 50 och 20 hl, där det vilar i 12 månader, innan det buteljeras med liten andel svavel för stabilisering. Toner av tranbär, körsbär och jordgubbar samt en stenig mineralitet. Läskande syra och elegant med polerade men närvarande tanniner. Långt och kraftfullt avslut samtidigt som det uppvisar elegans. Sektion TS.