Julidrycker 2024: Sommar, sommar, sommar och härliga grillviner!

Lidingö29 juni 2024 kl 03.011

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Det finns mycket att välja bland när det kommer till att kombinera vin
med kött, men en tumregel är att ju magrare köttet är desto lättare
vin vill du matcha med. Nötkött med kraftigare viner och kyckling
samt fläskfilé med lättare viner. Rött vin är för många en självklarhet
till kött och när du väljer vin till rökt kött så får röda viner gärna vara
fruktiga och inte alltför sträva. Viner gjort på druvan pinotage med
sina fruktig toner och smak av rökta charkuterier är ett klassiskt val
till grillat. Maträtter med rika smaker, som exempelvis revbensspjäll,
kombineras med fördel till smakrikare viner. Men, hur du smaksätter
ditt kött kan också påverka valet av vin. Väljer du söta marinader och
grillsåser så brukar vita och röda viner med en trevlig fruktsötma
fungera bäst. Men om du å andra sidan väljer heta eller kryddstarka
marinader så behöver du ett vin med högre syra som hjälper till att
dämpa hettan. Tips! Om du ska grilla kött som ska vara delvis
medium rare eller rare, använd kolgrill för bästa resultat!
Till nötkött så kan det aldrig bli fel med ett rött vin! Gärna ett vin med
bra struktur, djup fruktsmak och syra. Tanniner är absolut inga
problem då det slipas ner av fettet i köttet och i tillbehören, som en
god sås eller gratäng. Kraftiga vita viner passar även bra till nöt kött.
Viner gjort på druvan cabernet sauvignon är det klassiska valet till en
god stek med bearnaisesås!

Art.nr 2292 Côtes du Jura årgång 2020, har en alk.halt på 13% och
kostar 169 kronor.
Frankrike och regionen Jura. Château Béthanie –
Fruitière vinicole d’arbois ligger i hjärtat av Jura, en region som länge
har varit känd för sina ovanliga viner och lokala druvor. Vinmakarna
på gården har en stor respekt för områdets unika terroir och
använder sig av gamla tekniker för att låta druvorna uttrycka sin fulla
potential. Gården har en lång historia, som sträcker sig ända tillbaka
till 1700-talet, och har alltid varit fokuserad på att göra kvalitetsviner.
Château Béthanie Côtes du Jura är enbart gjort på Chardonnay och
har en vacker gul färg med en välutvecklad doft av citronskal, gula
äpplen, honung, ingefära, smör, nötter, krita, kalksten och en viss
rökighet. Smaken är avrundad och har en hög och välbalanserad syra
med fylliga citrusaromer och en härlig mineralsälta i
slutet. https://www.ica.se/recept/grillad-lax-med-vit-sparrissallad-
och-sikromsas-721713/ Sektion 21

Art.nr 74879 P.Lex årgång 2022, har en alk.halt på 12% och kostar
105 kronor
. P.Lex Pinot Grigio kommer ifrån nordöstra Italien och det
vackra vinområdet Delle Venezie DOC. Vinet är tillverkat på 100%
ekologiska Pinot Grigio-druvor, en populär druva som även kallas
Pinot Gris eller Grauburgunder beroende på var den kommer ifrån.
I Delle Venezie dominerar druvan Pinot Grigio, 7 av 10 viner
som tillverkas här är gjorda av denna friska och aromatiska druva.
Området är beläget i den nordöstra delen av Italien, nära Venedig.
Klimatet är mycket väl lämpat för vinframställning, närheten till
havet, varma dagar, kalla nätter och närheten till alperna skapar
utmärkta förutsättningar för just Pinot Grigio.

P.Lex Pinot Grigio är friskt och fruktigt med smak av gråpäron, persika, honungsmelon och citrus. https://www.norskfisk.se/recepter/lax/grillrokt-lax-med-blomkalscreme/ Sektion 22

Art.nr 6714 Boom Boom årgång 2019, har en alk.halt på 14,5% och kostar 155 kronor. Vinet kommer från USA och regionen Washington State. Druvorna kommer från 5 olika vingårdar belägna i Columbia Valley AVA, Yakima Valley AVA, Ancient Lakes AVA och Wahluke Slope. Genom att vingårdarna varierar i höjd över havet, mikroklimat och jordmån och därigenom tillför olika egenskaper till druvorna ger detta vinet en utmärkt nyansrikedom. Vinet består av 96% syrah, 3% viognier och 1% merlot.. Pressningen genomförs med delvis hela klasar. Vinet jäser i rostfria ståltankar och totalt får skalen macerera i musten under 30 dagar. Vinet lagras under sex månader med jästfällningen, där 10% vilar i nya fat av fransk ek. Vinet har mycket fruktig smak med fatkaraktär med härliga inslag av björnbär, hallon, vanilj, peppar och kaffe. Passar mycket bra till en grillad fläskkarré  https://svensktkott.se/recept/grillad-flaskkarre-potatissallad/ Sektion 5.

Art.nr 2204 Château Bouscassé årgång 2018, har en alk.halt på 13,5% och kostar 185 kronor. Château Bouscassé är beläget i hjärtat av sydvästra Frankrike i byn Maumusson-Laguian. Det var även här på familjeegendomen som Alain Brumont en gång föddes. Terroiren sträcker sig över 50 hektar ler- och kalkstensjordar och kallas för ”Foothill of Saint Emilion”. Anledningen till namnet är att man producerar vin här gjort av druvan Tannat med liknande egenskaper som viner från den högra stranden i Bordeaux. Druvorna är Tannat 60%, Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 20%.  Vinet har lagrats 14 månader på sin jästfällning i 30-50 procent ny ek.. Vinet är friskt och balanserad och vinet är komplext med aromer av blå frukt så som plommon och svarta vinbär, torkade blommor, lakrits, kakao och ceder. Kraftigare grillade kötträtter, gräddsås eller krämig potatisgratäng tämjer de markerade tanninerna. Bouscassé och Bea är ett säkert kort! Sektion 12

Art.nr 6694 Irony årgång 2022, har en alk.halt på 13,5% och kostar 169 kronor. Vinet kommer från USAoch Kalifornien. Druvorna är 69% Pinot Noir och 4% Petit Shiraz. Druvorna kommer från vingården San Bernabe i AVA Monterey som var den första vingård i Kalifornien att certifieras enligt Certified California Sustainable Winegrowing Program. Tredje generationen i familjen Indelicato har utvecklat en miljöfilosofi som innebär att de bara ser sig som långsiktiga förvaltare av den mark de odlar. De eftersträvar en stor artrikedom, så att naturen själv kan skapa sitt egna naturliga ekosystem. Kryddig och stilren Pinot Noir med stor charm och inslag av jordgubbar, hallon, körsbär, choklad, pepparmynta och vanilj. https://www.godare.se/recept/a/Kzxe1o/grilla-tonfisk--sa-blir-den-perfekt Sektion 5

Art.nr 72945 Viva Valentina årgång 2022, har en alk.halt på 14% och kostar 119 kronor. Italien och Sicilien, druvorna är 80% Nero d`Avola och 20% Merlot. Iconic Wines grundades 2015 och har sedan start producerat egna viner tillsammans med ett fåtal utvalda producenter världen över.Tillsammans med olika vinmakare blendas viner för att få fram bästa kvalité till bästa pris för den skandinaviska marknaden.
Precis som flera odlare bakom vinerna är också Iconic Wines ekologiskt certifierade. Karaktär av torkad frukt, choklad och vanilj som ger en smakexplosion med bra kraft och längd! https://www.koket.se/blandade-grillspett Sektion 14.

Art.nr 16554 Trapiche årgång 2023, har en alk.halt på 13,5% och kostar 99 kronor. Argentina och Mendoza, druvan är 100% Malbec. Druvorna skördas för hand på de högre höjderna av Mendoza. En första selektering görs innan de avstjälkas och förs till tank för kallmacerering och jäsning i totalt 25 dagar. Därefter skiljs skalen från det unga vinet, som får genomgå malolaktisk jäsning. Vinet lagras sedan på fat av fransk och amerikansk ek i ca 12 månader. Efter slutlig blandning ligger vinet på ståltank i en månad innan buteljeringen. - Innehåller sulfiter. Ett fylligt, smakrikt vin med inslag av björnbär, plommon och körsbär. Vinet har ett långt, kryddigt avslut med en tydlig, balanserad fatton. https://www.coop.se/recept/grillade-lammfarsbiffar-med-rostad-sotpotatissallad/ Sektion 9.

Art.nr 70215 Bolla Le Poiane årgång 2017, har en alk.halt på 15% och kostar 289 kronor. Vinet kommer från Italien och Venetien, druvorna är de klassiska Amaronedruvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Bolla är grundare av vinstilen Amarone och ett vinhus med anrik vinhistoria som började redan 1883. Från början hade Alberto Bolla en restaurang i Soave men kärleken till vin gjorde att han startade sitt första vineri 1883. Försäljningen tog fart och affärerna förde honom till Valpolicella. När sonen Giorgio senare klev in i familjeföretaget 1931 etablerade de tillsammans ett vinhus i centrala Valpolicella för att i första hand producera röda viner. Nyanserad kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, kakao, russin, peppar och kanel. https://hankstruebbq.com/se/helgrillad-oxfile/ Sektion 7.

Text: Göran Borgenvik

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *