Lägst antal förskollärare i landet?

Debatt19 september 2024 kl 03.46

I den socialdemokratiska budgeten för 2025 satsar vi på att höja antalet utbildade förskollärare till 45 procent till 2026. Vi vill också ta det här gyllene tillfället att minska barngrupperna storlek här på Lidingö.

Få kommuner i Sverige har idag så låg förskollärartäthet som här på Lidingö. Med en förskollärartäthet på endast 29 procent, jämfört med rikets genomsnitt på 44 procent inom den kommunala förskolan, står staden inför betydande utmaningar när det gäller förskoleverksamheten. Det är möjligt att skjuta till medel för att förbättra förskoleverksamheten, om man har den politiska viljan. Istället väljer Moderaterna, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna att ha det snålt tilltagna målet på 31 procent utbildade förskollärare och föser nu ihop barngrupper istället för att ta tillfället i akt att minska dem. Uppenbarligen har inte M, LP och SD, samma ambitioner för barnen i förskolan som de har för eleverna i Hersby Gymnasium, där målet är att vara Sveriges bästa gymnasieskola.

Vi socialdemokrater vill istället se en rejäl höjning av antalet förskollärare och färre barn i barngrupperna. Den nuvarande situationen innebär att många barn inte får den kvalitativa undervisning och omsorg de har rätt till. När barngruppernas storlek nu successivt minskar, finns det en unik möjlighet att förbättra kvaliteten i förskolan genom att behålla och anställa fler utbildade förskollärare och få färre barn i barngrupperna.

Fler utbildade förskollärare skulle inte bara förbättra den pedagogiska kvaliteten, utan också bidra till en bättre arbetsmiljö för befintlig personal.

Vi har under lång tid sett hur bristen på utbildade förskollärare inom Lidingö har lett till att många väljer att lämna yrket och flyttar över bron. Förskollärarna är nu så pass få till antal här på Lidingö att de inte har möjlighet att delta i det pedagogiska arbetet fullt ut utan tvingas agera ”mellanchefer” och handledare åt de drygt 200 anställda inom stadens förskolor som inte har en relevant utbildning för yrket. Dessa anställda måste i sin tur ges möjlighet att utbilda sig till barnskötare med möjlighet till kompetensutveckling, vidareutbildning och i förekommande fall i det svenska språket.

Vi kan inte längre ignorera de varningar som kommer från lärarfacken och forskningen. Att investera i våra barn i tider av oro är en investering som kommer att betala sig många gånger om, både för individen och för samhället i stort.

I vår budget 2025 satsar vi därför på 45 procent utbildade förskollärare till 2026 och vi vill ta det här gyllene tillfället för att minska barngrupperna storlek.

Annica Grimlund (S)
Ledamot Utbildningsnämnden Lidingö

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *