M och LP: Lidingökoalitionen värnar både båtlivet och skattebetalarna

Debatt26 mars 2025 kl 04.3011

Vi vill börja med att tydligt säga: Lidingökoalitionen värnar båtlivet på Lidingö. Vi har stor respekt för det ideella arbete som båtklubbarna bidrar med och vi ser båtlivet som en viktig del av öns identitet. Därför är det beklagligt att oppositionen väljer att sprida flertalet missvisande påståenden i sin debattartikel om nya arrenden.

Följande gäller;

  • Båtrådet kommer att finnas kvar och inte försvinna.
  • Ansvarsfördelningen mellan båtklubbarna och Lidingö stad kommer att finnas kvar och tydliggöras efter överenskommelse med båtklubbarna.
  • Klubbarna kan naturligtvis fortsätta ansvara för båtkön och verksamheten gentemot ungdomar kommer att kunna fortsätta. Staden har i pågående diskussioner erbjudit sig att hantera kön om hanteringen blir för tung för båtklubbarna.
  • Förslag för nya arrenden har lämnats till båtklubbarna för fortsatt diskussion och uppdaterade arrendeavtal. Det är inte fråga om avtalslöshet. Staden ska alltid ha avtal med sina hyresgäster och arrendatorer.
  • Att vi som bor på en skärgårdsö ska ha god tillgång till havet och båtlivet är för oss i Lidingökoalitionen en självklarhet.

Båtklubbarnas nuvarande arrendeavgifter på Lidingö är mycket låga och har varit oförändrade under en fjortonårsperiod.

Det finns två huvudsakliga anledningar till att vi måste anpassa hyresnivåerna. Dels finns, som för alla verksamheter, en påverkan från inflation och stigande kringliggande kostnader, och då är det rimligt att arrendena höjs i enlighet med tiden och stadens övriga sakförhållanden. Tyvärr är ingenting helt skyddat från ökade kostnader - inte heller båtliv.  Dels har vi som kommun ett ansvar att ta hänsyn till alla medborgare, inte bara våra båtägare. Att kraftigt subventionera en grupp på bekostnad av andra vore inte rättvist. När övriga hyror och arrenden i samhället ökar över en fjortonårsperiod är det rimligt att detta också gäller för båtägare. Båtarrendena kan inte, som ett särskilt undantag, förbli frusna för evig tid.

Vi är angelägna om att båtlivet på Lidingö ska fortsätta att utvecklas. Därför för vi diskussioner med båtklubbarna och båtförbundet om arrenden, ansvar för framtidens drift och utveckling av båtlivet. Vi strävar efter att skapa långsiktigt hållbara lösningar för båtlivet och hamnarna där drift och investeringar fördelas på ett rimligt sätt mellan båtägare och skattebetalare.

Därför föreslår vi, i likhet med andra arrende- och hyresavtal som staden har, en höjning av arrendet nu när avtalstiden löpt ut. De föreslagna nya arrendeavgifterna kommer att gälla först från och med den 1 januari 2027.

Som kommun har vi ansvar för och är angelägna om att behandla våra hyresgäster på ett likvärdigt sätt och vi gör därför fristående och opartiska värderingar hos en upphandlad värderare som tjänar som utgångspunkt för diskussionerna. I värderingen görs en jämförelse med andra ideella/föreningsdrivna båtklubbar i Stockholmsregionen som inte är kommersiella.

De två värderingar som staden beställt har landat på en konsultkostnad om totalt ca 45 000 kronor, vilket är i linje med vad liknande värderingar kostar och inom ramen för en ansvarsfull finansiell styrning. Oppositionens påståenden om kostnader på ”hundratusentals kronor” är felaktigt och grovt missvisande

De två fristående värderingarna ligger i spannet 1 485 kr – 1 639 kr för bryggplats och 1 220 kr – 1 589 kr för vinteruppläggningsplats på land. Priserna gäller per år och båtplats. Nu gällande schablonpriser som staden tar ut av båtklubbarna ligger på 650 kr per bryggplats och år samt och 504 kr per vinteruppläggningsplats på land och år. Den exakta kostnaden för varje enskild båtplats fastställs sedan solidariskt, precis som tidigare, av respektive båtklubb utifrån respektive båtplats yta.

Det är logiskt och rättvist att även båtklubbarna får justeringar av arrenden på samma sätt som andra hyresgäster och arrendatorer. Hyresgäster i stadens flerfamiljshus får t.ex. årliga höjningar efter avtalsförhandlingar med hyresgästföreningen. Arrendatorer och övriga hyresgäster får hyresförändringar i samband med avtalstidens utgång.

Vi har bjudit in båtklubbarna och båtförbundet till ett nytt möte den 9 april för ytterligare synpunkter och diskussioner. Vi ser fram emot konstruktiva samtal där vi tillsammans kan arbeta för att säkerställa att båtlivet fortsätter att vara välfungerande och förutsägbart samt för att så långt som möjligt tillvarata alla parters intressen – såväl båtägare som skattebetalare.

Båtlivet på Lidingö är fantastiskt. Alla som har båt och alla som älskar skärgården har all anledning att vara fortsatt glada att bo just på Lidingö.

Anna-Britta Bergman (M), ordförande Fastighetsnämnden
Ulf Cederin (LP), vice ordförande Fastighetsnämnden

Kommentarer

  1. Att höja en hyra med nästan 300 % är helt oförsvarbart. I synnerhet när det påverkar privatpersoner.

    Jämför årliga höjningar av hyresrätter. Försök höj hyran där med 300% för att se vart ni hamnar då, det blir domstolen nästa!

    Tänkt om och rätt. Att höja avgiften absolut. Men att det inte gjorts på 14 år (stämmer det verkligen) får man stå sitt kast för.

    Även om jag inte har båtplatsen kvar är jag beredd att hjälpa till att driva denna fråga rättsligt då det är en fråga om rätt och fel. 300% höjning från en period till nästa är fel!!

    1. Menar du alltså att Lidingö skall kräva in 14 års höjning retroaktivt, genom att sprida ut höjningen per kalenderår retroaktivt?

      Denna utmaning är delvis samma som ex. Brf har som inte äger sin mark utan hyr marken, och senast jag kollade förlorade brf i domstol. Men det är överklagat till HD om jag minns rätt. Reserverar mig för fel vad gäller just rättsfallet, som i sig är intressant.

      1. Vilken sorts avtal de tecknar får de styra själva, menar ingenting. Men att försätta sig i en situation där man föreslår 300% ökning från en dag tlll nästa är inte bra för någon menar jag. Det skapar en otrygghet bland hyresgästerna i båtklubben.

        Jag har inte koll på det rättsfallet men en del andra där det inte anses rimligt och man förlorar på en gång. Har ett fall där dommaren inte kunde hålla sig för skratt när yrkandet lästes upp

        1. En av brf har fått en 600% höjning, och domstol har godkänt detta såvitt jag känner till. Och då gällde det ”bara” 10 års icke avgiftshöjning. Så det är inte alls kristallklart, som vanligt när det dras in i domstol cirkusen, hur detta slutar….

  2. Se till att arrendeavgift löpande indexuppräknas med inflationen så vi slipper sådana här kvasidebatter. Den gynnade parten är inte sen att ta på sig offerkoftan istället för att vara tacksam för att man oförtjänt gynnats under lång tid. Pinsamt!

    1. Gynnade parten? Lidingö stad som går ut hyra för brygg plats? Vet du hur mycket pengar staden tjänar på detta?
      Jämförelsen de gör i rapporten är också felaktig gentemot Stockholm. Stockholm servar klubbarna med mängder mer än Lidingö gör. Lidingö vill ta samma betalt för mindre arbete. Att involvera kommunens tjänstemän i klubbarna känns helt meningslöst om det är vad man tänker med prishöjningen

  3. Här är gällande avtal https://www.lidingobf.se/dokument/staden/Batklubbsavtal_2012_15.pdf
    En indexuppräkning sker med hänsyn till inflationen (6 §). Frågan är hur de grundbelopp som anges i den paragrafen beräknats och hur de belopp kommunen nu vill avtala om skiljer sig så mycket med tanke på självkostnadsprincipen https://skr.se/skr/samhallsplaneringinfrastruktur/miljoklimatochhalsa/taxormiljokontoren/miljobalken/taframdintaxa/behovsstyrdtaxa/faktaombehovsstyrdtaxa/juridiskaforutsattningar/grunderfortaxaenligtmiljobalken/faqgrunderforkommunaltaxa/sjalvkostnadsprincipen.48663.html

    1. Tack! Där ser vi tydligt att det enligt avtalet funnits utrymme att höja priset för uppräkningar. Så att det ska höjas med 300% trots det måste betyda att helt plötsligt anses marken värd 300% mer än indexuppräkningen?! Har man hittat olja på platsen månne eller vad är förklaringen?

  4. Debatten handlar så mycket mer än bara arrendeavgifter men Moderatstyrets bärsärkargång med höjningar av alla avgifter de kan suga ut ur Lidingöborna borde snart nått sin gräns. Men det handlar också om den Lidingömodell som finns för båtklubbarna med ett huvudavtal där alla båtklubbarna ingår. Nu försöker man få små klubbar med begränsade medel och medlemmar att göra mer, det inser alla inte håller.

    Konsultkostnaderna kommer nog öka mångfalt om och när detta kommer till ett slut och ett avtal är skrivet. Vi förväntar oss att de kommer redovisa de kostnaderna.
    Niklas Björklund, Centerpartiet Lidingö

    1. Helt enig. Att fortsatt driva frågan med dyra konsulter är inte ekonomiskt försvarbart.

      Båtplatserna innehas av Lidingös medborgare. Att öka kostnaderna som belastar kommunens medborgare med dyra konsultfakturor leder inte till en bättre ekonomi för någon annan än konsultbolagen. Avsluta de utredningarna omedelbart och sätter er vid bordet för att komma överens.

      Fortsätta med dyra konsulter leder bara till ytterligare kostnadshöjningar för medborgarna, som i detta fall är invånarna och där en delmängd av invånarna är båtklubbsmedlemmarna. Man ska inte underskatta antalet invånare som har nytta av båtklubbarna. Det är över 2100 platser och jag uppskattar att mestadels är det familjer på Lidingö som har båt. Dvs vi pratar 10.000 nyttjare uppskattningsvis och det är 20-25% av kommunens befolkning. Dessa får betala för hela Källenfors kalas med konsulter och dyligt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *