Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
Några av världens dyraste viner görs av Pinot Noir. Samtidigt är det en svårodlad druvsort som utmanar vinmakaren.
Namnet pinot noir kommer från ordet för tallkotte på franska, pine. Formen på en klase av druvsorten liknar nämligen en sådan. Och noir är förstås färgen – den djupt mörkblå som skiljer sig från de nära släktingarna pinot blanc och pinot gris. Trots sin mörka färg har druvan ganska tunt skal vilket gör den känslig för angrepp. Det gör också att den inte har särskilt mycket av de färgpigment som ger djupblå färg. Viner av pinot noir är därför oftast relativt ljusa och skiftar snabbt från rött till tegelfärgat. Numera växer pinot noir lite varstans i världen och ligger faktiskt på 10-i-topp bland världens mest odlade druvsorter. Så har det inte alltid varit. Länge var Bourgogne i Frankrike i stort sett ensamt med att lyckas göra goda viner av pinot noir. Sedan dök några lyckade exempel upp i Oregon och numera är både Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Chile och Kalifornien kända för att göra fantastiska pinot noirviner. Mycket tack vare forskning på olika varianter, kloner, av druvan. Idag finns runt 50 olika officiella sådana.
Art.nr 7686 André Clouet Grande Rèserve från Frankrike och Champagne. Kostar 209 kronor och har en alkoholhalt på 12%. Vinet görs uteslutande av pinot noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru. Man följer den traditionella metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar. I glaset ett friskt och fruktigt skolboksexempel på champagne av pinot noir som bjuder på smaker av röda vinteräpplen och citron, samt en fin mineralitet och toner av nybakat bröd. Perfekt som aperitif innan gåsamiddagen. Sektion 44.
Art.nr 70521 The Butcher från Österrike och Burgenland. Kostar 169 kronor och årgången är 2022, alkoholhalt är på 13 %. Hans Schwarz är slaktaren från Andau som blev övertalad att byta bana och i stället fokusera på att producera vin. Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer. Utöver en liten hobbyproduktion för eget bruk så har druvorna sålts till det lokala kooperativet. 1994 kom Hans Schwarz i kontakt med Alois Kracher, Österrikes bäste vinmakare, som efter att ha fått prova Schwarz eget vin övertalade Hans att producera vin under eget namn. Alois lovade att hjälpa till och kontaktade i sin tur Manfred Krankl från Sine Qua Non som konsulterat och designat etiketterna. I slakteriet arbetade man efter filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt. Samma filosofi gäller såklart för The Butcher. Vinet är lagrat en tid på franska ekfat och har en karaktär som är fruktig, frisk och nyanserad med toner av hallon, körsbär, jordgubbar, nejlika, nougat och fat. Vinet dricker vi till en gåsamiddag https://www.koket.se/gasmiddag-med-tillbehor Sektion 5.
Art.nr 5283 Couvent des Jacobins från Frankrike och Bourgogne. Kostar 239 kronor, årgång 2022 och har en alkoholhalt på 13%. Maison Louis Jadot grundades 1859, äger över 200 hektar vingårdsmark och producerar mer än 150 olika viner av båda egna eller köpta druvor, från alla delar av Bourgogne. De har en fantastisk källare där de långlagrar viner tills dess att de har uppnått en större mognad. Till skillnad från många andra négociants i Bourgogne har Jadot framgångsrikt arbetat mycket nära sina kontrakterade odlare för att få druvor av högsta kvalitet men även odlat på egen mark. Alla Jadots viner är AOC-klassade och representeras i hela skalan från kommunviner till Grand Cru. Oavsett vilken kategori vinet tillhör har de alltid lyckats tillhöra toppskiktet i Bourgogne. Om det bara står Louis Jadot på etiketten så kommer druvorna från Jadots kontrakterade odlare. Toppvinerna som kommer från Jadots egna domäner kommer med olika avsändare vid namn Domaine Louis Jadot, Les Héritiers Louis Jadot, Domaine Gagey men även från Domaine Duc de Magenta där Jadot sköter vinegendomen utan att äga den. Maison Louis Jadot har under senare år storsatsat i Beaujolais där man bland annat förvärvat den förnämliga egendomen Château des Jaques med vingårdar i Moulin à Vent, Chénas och Fleurie. Under 2008 förvärvade man också den magnifika vingården Domaine J.A. Ferret i Pouilly-Fuissé och under 2017 den historiska vingården Domaine Prieur-Brunet med drömläge i Côte de Beaune. Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand innan de avstjälkas inför maceration och jäsning som sker i öppna jäskar i ek samt i rostfria ståltankar. Jäsning och maceration pågår i cirka 30 dagar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek. Lagras ca 18 månader på ekfat. Vinet har en stor kryddig doft med inslag av hallon, blåbär och örter. Friskt med fina toner från ekfat och bra längd. Även detta vin föreslår jag till gåsamiddagen. Sektion 12.
Art.nr 2235 Black Stallon Los Carneros Pinot Noir. Kostar 349 kronor, årgång 2021 och har en alkoholhalt på 14,5 %. Black Stallion Estate Winery ligger i distriktet Oak Knoll, en appellation som är belägen i södra delen av Napa Valleyoch egendomen omfattar 13 hektar. Namnet Black Stallion går 50 år tillbaka i tiden då gården var en stor hästranch. En del av originalbyggnaderna står fortfarande kvar och själva vineriet ligger i den del som tidigare användes som manege. Druvorna skördas tidigt på morgonen för att bevara fruktaromerna. På vineriet pressas druvorna lätt under temperaturkontoll innan jäsningen tar vid. Genom "pumping over" under den första jäsningen får druvmusten maximal fruktsmak och färg och tanninstruktur från druvan skal. Vinet lagras i 9 månader på månader i fat innan det filtreras och buteljeras. Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär med inslag av nougat, körsbär, hallon, kanel och mynta. Servera till en Coeur de filet provencale https://www.ica.se/recept/coeur-de-filet-provencale-722068/ Sektion 5.