Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning
med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Birgitta Sköld, Lidingöpartiet
Ordförande i Omsorgs och socialnämnden
Ordförande i Omsorgs och socialnämnden
KD påtalade i en debattartikel i april att vi måste skärpa språkkraven inom äldreomsorgen. Det är roligt att det råder full enighet mellan våra två partier i denna fråga. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har också uppmärksammat problemet. Bristfälliga språkkunskaper leder till missförstånd med risk för vårdskador, problem vid dokumentation och svårigheter att kommunicera med de hjälpbehövande. I omsorgen av demenssjuka personer har språkförståelsen särskilt stor betydelse.
Som Birgitta Sköld påpekar är vi eniga om att i kommande upphandling skärpa språkkraven vid nyanställning. För anställd personal som behöver utveckla sina språkkunskaper ska arbetsgivaren upprätta åtgärdsplan och särskilt stöd. Med de åtgärderna hoppas vi att språkproblemen ska minska. Den utlandsfödda personal som arbetar hos oss inom äldreomsorgen gör en ovärderlig insats. De ska liksom övrig personal inom äldreomsorgen ges det stöd och den vidareutbildning de har rätt till.
Bo Brismar,KD ledamot omsorgs- och socialnämnden
Det är glädjande att även majoriteten nu ställer krav på kvalitativa språkkunskaper inom Lidingös äldreomsorg. Detta har Socialdemokraterna gjort under flera år och att det ska gälla såväl befintlig som nyanställd personal.
För att denna språkinlärning ska bli effektiv måste den ske under betald arbetstid. Vid möte med extern utförare inom äldreomsorgen svarade företagsledningen att de anställda fick förbättra sina svenska kunskaper på fritiden, detta anser vi är mycket problematiskt eftersom det motverkar god omsorg.
Socialstyrelsen kommer 2023 med anvisningar att kommunerna ska inventera språkkunskaper hos personal inom äldreomsorgen. Är det månne detta som nu satt ljuset på ett problem som uppmärksammats särskilt under pandemin, men som funnits under lång tid. Vi vill i sammanhanget även upplysa att Socialdemokraterna satsade dubbelt så mycket som majoriteten på Lidingös äldreomsorg i budgeten för 2022. Dessa resurser skulle förstås ha kunnat nyttjas exempelvis för vikariekostnader vid ordinarie personals språkutbildning.
Marianne von Döbeln och Christian Jonsson, Socialdemokraterna, ledamot och ersättare i Omsorgs- och socialnämnden.