Här är ett utdrag från de nya lagar som börjar gälla nästa år.
Anonyma vittnen
Nu ska vittnen kunna höras anonymt om misstänkta brott som kan leda till minst två års fängelse. Det kan ske både under polisutredningar och i domstolar, om det finns en påtaglig risk för att vittnet eller vittnets närstående ska utsättas för allvarlig brottslighet.
Slopat hotelltillstånd
Nu kommer det inte längre att krävas tillstånd för att öppna ett hotell eller ett pensionat. Däremot ska man anmäla till polisen om man vill starta en sådan verksamhet.
Textilavfall sorteras separat
Allt textilavfall ska sorteras ut och förvaras skilt från annat avfall och lämnas på kommunernas insamlingsplatser. Det gäller även privatpersoner och rör avfall som består av kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor av textil och accessoarer av textil.
Fler laddningspunkter
Uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 p-platser måste ha minst en laddningspunkt för elfordon. Det nya är att kravet inte bara gäller nybyggen utan även befintliga byggnader. Laddningspunkterna behöver inte vara tillgängliga för allmänheten.
Vab-rapporter till Skatteverket
Arbetsgivare blir skyldiga att varje månad anmäla till Skatteverket när anställda har varit hemma på grund av föräldraledighet eller vård av sjukt barn.
Stärkta rättigheter för barn
Föräldrabalken ändras för att stärka barns skydd mot våld och andra kränkningar. Utgångspunkten ska vara vad som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Särskild vikt läggs vid risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för våld eller andra övergrepp.
Skatter sänks
Skatten på bensin och diesel sänks. Jobbskatteavdraget förstärks och för dem med högre inkomst minskar också marginalskatten, eftersom avtrappningen av jobbskatteavdraget för dem slopas. Även för pensionärer sänks skatten.
Dyrare med blancolån
För lån utan säkerhet, blancolån, kommer ränteavdraget gradvis att sänkas. Under det kommande året är bara 50 procent av räntan avdragsgill. 2026 försvinner ränteavdraget helt.
Rot och rut stramas åt
Taket för rotavdrag, som tillfälligt legat på 75 000 kronor, återgår nu till 50 000 kronor. Tillfälligt har det varit separata tak för rot- och rutavdrag, men nu är det gemensamma taket tillbaka. Maximalt avdrag för rot- och rutavdrag är från årsskiftet 75 000 kronor.
Höjd momsgräns för små företag
Från och med 1 januari 2025 höjs omsättningsgränsen för momsundantag för små företag från 80 000 till 120 000 kronor per år. Det innebär att fler små aktörer, exempelvis mindre bostadsrättsföreningar som säljer el till boende, slipper redovisa och betala moms.
Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter träder i kraft
Arbetsmiljöverkets föreskrifter har fått en ny regelstruktur. Målet är att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda Arbetsmiljöverkets regler om arbetsmiljö. Nu behöver du sätta dig in i vad det här betyder för din verksamhet.
Arbetsgivare skyldiga att deklarera föräldrafrånvaro
Försäkringskassan ska få tillgång till mer information för kontroll av föräldrapenningsförmåner, enligt ett riksdagsbeslut 11 december. Beslutet innebär att arbetsgivare blir skyldiga att från och med 2025 rapportera anställdas frånvaro i arbetsgivardeklarationen. Skyldigheten gäller när frånvaron kan ge rätt till föräldrapenning eller ersättning för VAB.
Nya demokrativillkor för statsbidrag
Ideella organisationer, trossamfund och stiftelser som söker statsbidrag måste uppfylla de nya demokrativillkoren som börjar gälla den 1 januari 2025. Uppfylls inte kraven beviljas inte utbetalningen av bidragen.
Villkoren skrivs in i ett 80-tal myndighetsförordnande och gäller även för Allmänna arvsfonden. Regeringen har också uttryckt att lagstiftningen bör vara normerande för bidragsgivning i kommunerna.
Nya krav på årsredovisningar för ekonomiska föreningar
Från och med den 1 januari 2025 ska alla ekonomiska föreningar, inte bara de större, årligen skicka in sin årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket. Efter att föreningsstämman fastställt balans- och resultaträkningarna har föreningen en månad på sig att skicka in handlingarna.
Höjt tak för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd
Från och med den 1 januari 2025 höjs bidragstaket för rehabiliteringsstödet till arbetsgivare från 10 000 till 20 000 kronor per arbetstagare och år. Tanken är att det ska underlätta för arbetsgivare att anpassa arbetsplatsen och i större utsträckning kunna ta vara på företagshälsovårdens eller annan expertis resurser.
Kraftig höjning av tillståndsavgiften till IVO
Regeringen höjer avgifterna till IVO för att söka tillstånd för verksamheter enligt socialtjänstlagen (SoL) och LSS från den 1 januari 2025. Avgiften för att söka tillstånd ökar från 30 000 kronor till 77 500 kronor. Det är höjning på 158 procent.
Avgiften för att ändra i befintliga tillstånd hos IVO kvarstår på nivån 21 000 kronor.
Folksam och Alecta sänker pensionspremier
Folksam och Alecta värdesäkrar pensioner inför 2025 och sänker samtidigt premierna för förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 och ITP 2. Det sänker kostnaden för dina anställdas pensioner under nästa år.
För dig som tar bilen till jobbet
Den så kallade ”malus”-skatten, alltså en skatt för bilar med höga utsläpp justeras för att gynna miljövänligare alternativ. Bland annat kommer etanolbilar nu att betala samma malus som bensinbilar. Husbilsägare får dock malus-skatten helt borttagen.
A-kassan baseras på inkomst
Till skillnad från i dag då a-kassan baseras på hur länge du har arbetat, kommer ersättningen enbart baseras på din inkomst från och med 1 oktober 2025. Det kommer att innebära mindre uppgifter från arbetsgivaren och att arbetslösa inte behöver lägga lika mycket tid på att få fram dem. Även taket för den högsta ersättningen höjs och blir 34 000 kronor i månadslön i tolv månader, i stället för det tidigare taket på 33 000 kronor.
Förslaget påverkar två grupper mest: Långtidsarbetslösa får med de nya reglerna sin ersättning minskad snabbare än i dag. Däremot kommer en tydlig förbättring för dem som inte haft rätt till a-kassa alls eftersom de inte arbetat tillräckligt mycket. De kommer att få möjlighet till ersättning om de har haft 11 000 kronor i inkomst i fyra månader.
Möjlighet att pausa tjänstepensionen
Från och med 1 januari 2025 blir det möjligt att göra en paus i utbetalningen av tjänstepension. Det vanligaste skälet att vilja pausa sina tjänstepensionsutbetalningar är att man börjat arbeta igen. Om du tar ut både lön och pension samtidigt riskerar den sammanlagda inkomsten att bli så hög att du behöver betala en högre, statlig skatt. Genom att pausa pensionsutbetalningarna jämnar du ut inkomsten över tid vilket kan ge lägre skatt, och dessutom blir pensionsutbetalningarna lite högre när de aktiveras igen.
Nya arbetsmiljöregler
Arbetsmiljöverket har gjort den största förändringen på arbetsmiljöregelområdet på 40 år, nämligen ändrat i strukturen för föreskrifterna. Regler och krav för bland annat systematiskt arbetsmiljöarbete och utformning av arbetsplatser och arbetsanpassning är oförändrade. Däremot har föreskrifterna kring hot och våld fått ett eget kapitel.
Bemanningsanställda ska erbjudas tillsvidareanställning
Den nya uthyrningslagen innebär att du som hyrs in från ett bemanningsföretag ska erbjudas en tillsvidareanställning i kundföretaget, eller två månadslöner, om du jobbat mer än två år under en period av 36 månader. Om du väljer att tacka nej till erbjudandet fortsätter anställningen som vanligt.
Hårdare kontroll av lönegarantin vid konkurser
Lönegaranti är ett skydd för dig när din arbetsgivare gått i konkurs eller går igenom en rekonstruktion och du inte får ut din lön. Det är konkursförvaltaren eller rekonstruktören som bestämmer om du har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar du ska få. Den statliga lönegarantin har dock varit utsatt för bedrägerier, med stora belopp under åren. Regeringen har därför beslutat att den myndighet som betalar ut pengarna, snabbt ska kontrollera uppgifterna om lönegaranti mot Skatteverkets databaser innan garantibeloppet betalas ut. Skatteverket ska också få mandat att kräva tillbaka felaktiga utbetalningar.
Skattesänkningar för anställda och pensionärer
Från och med 2025 förstärks jobbskatteavdraget, alltså skatten på arbete vilket betyder att de flesta som arbetar kommer få lite mer pengar i plånboken. Även pensionärer får ta del av skattesänkningar som motsvarar förstärkningen av jobbskatteavdraget.
Patentlagen från 1967 uppdateras
Den 1 januari 2025 kommer Sveriges patentlag att förändras. Lagen, som trädde i kraft 1967, får en hel del uppdateringar. En av förändringarna är att ansökningsavgiften måste betalas innan handläggning om ett patent påbörjas.
Polisaspiranter får 8 000 kronor mer i månaden
2025 kommer polisaspiranter att få 8 000 kronor mer i lön, vilket innebär att de kommer att ha en månadslön på 23 000 kronor.
Källor: Unionen, Regeringskansliet, Transportstyrelsen, DN, Nyheter 24.