Oktoberdrycker 2024: Vad är en Supertoscanare?

Dryckesguiden30 september 2024 kl 03.10

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland portvin, sherry, öl, whisky eller någon annan dryck. Det sker normalt i slutet av månaden. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Supertoscanare låter som ett vin med speciella superkrafter. Uttrycket föddes i Toscana redan under 1960-talet och är än idag ett vanligt begrepp i Italien. Nog har en Supertoscanare någon form av superkrafter. Vinerna kan förvisso inte flyga eller lyfta berg. Men för att vara klassat som ett bordsvin, en Vino da Tavola (VdT) och ändå ta emot så många priser, uppmärksamhet och skaka om vinvärlden, så verkar det finnas någon form av extra kraft där. Allt började under efterkrigstiden och allt är egentligen sangiovesedruvans fel. Den blå druvan är den mest betydande och mest odlade i Toscana och finns även i många andra delar av landet. Efter kriget ökade efterfrågan på vin igen. Vinodlarna fick jordbruksstöd av staten och planterade vinrankor i rask takt. Det producerades vin som aldrig förr i Toscana. Vin tappades på de populära bastflaskorna, som visserligen var praktiska med sitt skyddande hölje av halm, men innehållet däremot var av en annan kaliber. En rätt usel sådan. Kvantitet ger sällan kvalitet, något som en grupp vinodlare snabbt insåg. De valde prompt att gå utanför traditionerna och de stelbenta vinreglerna där enbart sangiovese fick ingå i ett rött vin från Chianti. Cabernet sauvignon från Bordeaux importerades, planterades och ingick snart i en helt ny typ av vin från Toscana. Supertoscanaren var född. 

Art.nr 72526 Governo Rosso Toscano la Bestia årgång 2023. Kostar 109 kronor och har en alkoholhalt på 14%. En blandning av druvorna Sangiovese och Colorino. Vinet är gjort på den ovanliga Governo-metoden som innebär en andra alkoholjäsning av vinet. Först gör man ett ”vanligt” sangiovese-vin och i slutet på denna jäsning tillsätter man colorino-druvor som fått torka direkt på rankan och tappat ca 30% druvjuice. Dessa torkade druvor, med lite russinkaraktär och hög sockernivå, startar en andra jäsning, vilket ger vinet en enorm kraft och längd. Denna metod användes historiskt i Toscana för att ”kontrollera” vinets alkoholjäsning, om jäsningen avstannade tillsatte man torkade druvor och jäsningen tog fart igen. Vinet fatlagras sedan innan det buteljeras. Mörkröd i färgen, doften är kryddig med inslag av choklad samt solmogna mörka bär. Smaken är kraftig och koncentrerad med inslag av kryddor, choklad samt solmogna körsbär. Vinet har en lång fruktsötma och balanserad avslutning. Vinet går utmärkt att lagra 2-3 år. Passar utmärkt till feta charkuterier. Sektion 14

Art.nr 32472 Le Volte dell' Ornella årgång 2022, kostar 194 kronor och har en alkoholhalt på 14%. Druvorna ärMerlot 50%, Sangiovese 30% och Cabernet Sauvignon 20%. Le Volte görs av druvor inhandlade från kontrakterade odlare. De olika druvsorterna vinifierades var för sig i små rostfria tankar där både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning skedde, vinet lagrades sedan delvis i 10 månader gamla barriquer som tidigare använts för Masseto och Ornellaia, samt stora cementtankar. Stor, nyanserad och fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, blåbär och mörka körsbär samt vanilj, mörk choklad och färska örter. Perfekt till en Coeur de filét Provencale https://www.mathem.se/se/recipes/3599-vitloksgratinerad-oxfile-coeur-de-filet-provencale/?portions=4  Sektion 7.

Art.nr 32152 Tignanello årgång 2021, kostar 1 349 kronor och har en alkoholhalt på 14%. Druvorna är 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc. Producenten Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello, Guado al Tasso och Cervaro della Sala. Förutom vingårdarna i Toscana har man även egendomar i Piemonte, Umbrien och Puglia och dessutom i Maipo Valley i Chile, Napa Valley i USA, Bataapati i Ungern och på Malta. Vinet har jäst med skalkontakt i konformade jästtankar och därefter lagrats i 14-16 månader på Franska och Ungerska ekfat. Doften är kryddig med inslag av kaffe, svarta vinbär, plommon och har en smak av örter, vanilj, kaffe och en lång härlig eftersmak. Ett kanonvin som passar jättebra till ankbröst. https://receptfavoriter.se/recept/ankbroest-med-portvin-och-koersbaerssas.html Sektion 7.

Art.nr 93754 Ornellaia årgång 2020 en alkoholhalt på 14,5% och kostar 2 201 kronor. Finns i begränsad upplaga i TS. Druvorna är Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Petit Verdot. Vädret år 2020 var omväxlande och något utmanande. En mild och regnig vinter följdes av en normal vår. En regnig juni-månad följdes av en torr och varm period som varade till slutet av augusti då regn och något lägre temperaturer präglade väderleken. Utmärkta förhållanden för Merlot som skördades i början av september. Detta följdes av en värmebölja som fick sockerhalten i Cabernet Sauvignon/Franc och Petit verdot att skjuta i höjden. I slutet av september kom fler regnskurar och lägre temperatur vilket gjorde att även de druvorna skördades med en normal sockerhalt.  Viner har en kraftfull doft och smak av mogen röd frukt, vanilj, en nyans av tobak och med eleganta tanniner. Till en  https://www.ica.se/recept/boeuf-bourguignon-med-potatismos-726038/  Sektion TS                    

Text: Göran Borgenvik
Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmal.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *