Påhittade marknadshyror drabbar fristående skolor

Gångsätra skola (numera Christinaskolan) år 1959.
Lidingö25 oktober 2024 kl 07.557
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Gabor Sebastiani, gruppledare, C
Suzanne Liljegren, gruppledare, L
Carl-Johan Schiller, regionråd KD

Kommentarer

  1. Vid torsdagens möte i Fastighetsnämnden informerades om att Christinaskolans hyra för grundskolan hade sagts upp för omförhandling. Uppsägningen sker vid ett i gällande avtal överenskommet datum för uppsägning och omförhandling.

    Vid en uppsägning måste, enligt hyreslagen, alltid en ny föreslagen hyra anges. DET FÖRSLAGET LIGGER SEDAN TILL GRUND FÖR DE FORTSATTA FÖRHANDLINGARNA. Tjänstemännen har ATT göra en genomgång av andra skolhyror och föreslå en hyra som inte är marknadsledande och inte heller dumpad. Det är inte fråga om en påhittad marknadshyra!

    Christinaskolans hyresavtal för grundskolan träffades redan 2014, d.v.s. för 10 år sedan.
    Nuvarande avtal ligger under jämförbara grundskoleavtal och yrkad höjning blir därmed stor. Det är naturligtvis tråkigt med större hyreshöjningar men kommunen får varken gynna eller missgynna enskilda näringsidkare.

    Den 7 november har fastighetsförvaltningen ett bokat möte med Christinaskolans företrädare för grundskolan för genomgång av yrkad hyra samt eventuella övriga justeringar som kan bli aktuella. Christinaskolan kommer då att få en redogörelse vilka jämförelser som har gjorts. Ett nytt hyresavtal kommer att gälla tidigast från och med 1/7-2025 så det finns god tid för genomgångar av lokaler och synpunkter. Bra lokaler, tydlig och enhetlig behandling är alltid en målsättning för fastighetsförvaltningens viktiga arbete.

    Idag finns ett gällande hyresavtal med Christinaskolans gymnasieskola sedan 2021 och detta avtal berörs inte.

    Anna-Britta Bergman (M)
    Ordförande Fastighetsnämnden

    Ulf Cederin (LP)
    Vice Ordförande Fastighetsnämnden

    1. Ett mycket bra och korrekt svar av fastighetsnämnden som samtidigt visar på en stor okunnighet hos C, L och KD.
      Opposition är viktigt i politiken, men den ska vara saklig och korrekt.

      1. Tack för din fråga Filip!

        1) I nämndens svar, stycke 2 framgår tydligt att vid uppsägning av ett hyresavtal måste en ny hyra anges. Detta är att anse som en utgångspunkt i kommande förhandling, dvs det utgör ett förslag i det läge när parterna ännu ej satt sig vid förhandlingsbordet. Det vill säga att detta är inte en slutligen beslutad hyra.

        2) I stycke 3 framgår att kommun har som en av sina viktigaste uppgifter att hushålla med skattebetalarnas pengar och varken bör eller kan subventionera en enskild näringsidkare.

        Detta är frågor som C, L och KD borde känna till.

  2. Christinaskolan fick en 28% -ig höjning sedan tidigare, att driva skolan med ytterligare en höjning med 54% eller ca 5 miljoner tror inte jag är möjligt. Självklart har staden gjort vad lagen säger att skicka en delgivningsman, men i min värld så skulle staden kunnat åka till Christinaskolan med uppsägningen själva! Christinaskolan ligger bara 5 minuter från stadshuset, skälen ser jag som dålig planering att inte hinna det.
    Per-Inge påstår att vi i C,L och KD är okunniga det får du nog utveckla Per-Inge på vilket sätt, Vi tycker att man kan göra en uppsägning med en ansvarig tjänsteman istället för att visa arrogans!

  3. Noterade att kommunen ger bidrag tlll kommunala verksamheter för att kompensera höjningar av internhyra. Dvs våra skattepengar flyttas runt.
    Att ha marknaden som måttstock är ju ett argument. Att sedan höja en hyra med 54% (?) är ju inte direkt affärsmässigt. Värd och hyresgäst behöver ju ha ett förtroende om relationen ska anses långsiktig. En skola vill man ju ha långsiktigt.

    Att påstå att detta är bra och som jag antar berömmande i egna led ovan är beklagligt.

    1. Anders,
      Det som menas med bra i min kommentar är att svaret från nämnden är klargörande kring vad som gäller enligt lag vid en villkorsändring, i detta fall en reglering av hyresnivån samt att det är inte tillåtet att gynna en enskild näringsidkare. Jag tar ingen ställning till något annat i frågan. Men du får gärna delge läsarna om vad du anser vara klandervärt i svaret från nämnden.

  4. Per-Inge det vore klädsamt att ange att du är politiskt aktiv i (LP)
    Du är ju revisor i Lidingöstads Fastighetsbolag AB samt i Tomt AB
    Alltid trevligt för läsarna att veta vilka som debatterar.
    Att din förolämpning av partiföreträdare genom att påstå att ”stor okunskap” är inte en trevlig ton, vilket vi skall ha i politiken.
    Jag är säker på att ditt påstående är ogrundat, det som opositionen är emot är inte att följa lagen utan snarare att sättet som staden agerar, en skola som har en vinst på 1,5% har nog inte möjlighet att skaka fram pengar till en föreslagen höjning, utan bör ges en möjlighet att ha en något större marginal. Subvention du talar om är nog inte relevant, skolan är en skola och det är klart att om staden inte vill ha en skola utan bygga något annat så lycka till. Just marknadsmässig hyra kan diskuteras, det är den hyrans som någon kan tänka sig att betala för att få verksamheten att gå ihop.
    Undertecknad sitter som ordinarie i Fastighetsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *