Renare vatten i Kyrkviken

Natur8 november 2024 kl 03.502

Nu handlar staden upp arbetet för att förbättra dagvattenreningen i inre Kyrkviken. Minskade föroreningar och näringsämnen via dagvattensystemet ska göra att vattenkvaliteten i Kyrviken blir bättre. Nya dagvattendammar anläggs 2025.

Dagvatten (regn och smält snö) från stora avrinningsområden med trafikerade vägar släpps idag ut orenat i Kyrkviken. Det påverkar miljön negativt och bidrar till föroreningar i Kyrkviken och i förlängningen i Östersjön.

Staden arbetar sedan 2022 med fördjupade studier och mätningar för att optimera reningsåtgärderna i inre Kyrkviken. Det har nu resulterat i beslutet att bygga dagvattendammar.

– Syftet är inte enbart att rena dagvattnet utan också att främja den biologiska mångfalden, stärka ekologiska samband och minska översvämningsrisken i området, säger Anders Paulsen (LP), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Två dammområden

På Canadaängen anläggs en fördamm och en huvuddamm med utlopp i en bäck med natursten. Dammområdet blir totalt cirka 2 700 kvadratmeter stort. Även på Kyrkviksparken anläggs en fördamm och en huvuddamm, där på en nära hälften så stor yta.

Dagvattnet passerar först genom fördammen där det renas från eventuell olja och större partiklar som sand och grus. Därefter leds vattnet vidare till huvuddammen för att renas ytterligare och skiljas från mindre partiklar och näringsämnen, innan det rinner ut i Kyrkviken.

Många nyplanteringar

Nära 100 nya träd, drygt 1 500 buskar, 800 dammväxter och 10 000 vårlökar ska också planteras. Faunadepåer (dödvedsupplag) anläggs av de träd som behöver tas ner när dammarna byggs. En ny grusad strandpromenad anläggs utmed vattnet vid Canadaängen och en ny belyst gång- och cykelväg mellan dammarna. Drygt 20 000 kvadratmeter ny äng ska ersätta klippta gräsytor.

– Genom att anlägga dammar, ängsyta och plantera nya träd och buskar stärker vi grönstrukturen i inre Kyrkviken. En blandning av inhemska arter och odlade trädgårdssorter kommer skapa variation och robusthet i växtbeståndet och ett vackert och trivsamt parkområde, säger Anders Paulsen.

Genomförs 2025

Arbetena planeras att genomföras mellan mars och december 2025, förutsatt att alla tillstånd är klara, till exempel från Länsstyrelsen om att få bedriva vattenverksamhet. Avtal med vald entreprenör beräknas tecknas i början av 2025.

Dammarna ska kunna utökas vid behov. Plats lämnas ändå på Lidingövallen för att möjliggöra för fler idrottsaktiviteter i framtiden.

Siktar på god status

Inre Kyrkviken är den innersta delen av viken som via Hustegafjärden är förbunden med Askrikefjärden. Enligt EU:s vattendirektiv ska Askrikefjärden uppnå god ekologisk och kemisk status år 2027. För närvarande är den ekologiska statusen måttlig och den kemiska statusen ej god, främst på grund av övergödning och förorenande ämnen.

Läs mer på Lidingö stads hemsida

Kommentarer

  1. Bra, satsa ännu mer på renare vatten genom att minska biltrafiken på Lidingö! Biltrafiken är den största källan till föroreningar (mikroplast från däcken, vägslitage, petroleumprodukter). Oslo satsar på att minska biltrafiken med 30%, följ gärna det exemplet Lidingö stad!

    Satsa också på plantering av inhemska arter, det ger störst fördelar i form av stärkt biologisk mångfald!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *