Skapa ett Raoul Wallenberg informationscenter i stadsbiblioteket

Debatt23 september 2024 kl 04.22

Lidingö har många stora personligheter knutna till ön, men av dem alla framstår nog Raoul Wallenberg som den främste. Han upplevs som en mycket viktig del av Lidingös profil. För många Lidingöbor är det viktigt att levandehålla minnet av Raoul Wallenbergs gärning då han under andra världskriget räddade tusentals judar undan nazisterna i Budapest.

Raoul Wallenberg föddes 4 augusti 1912 i Kappsta på södra Lidingö. Han tillbringade många somrar där. Grunden till huset står fortfarande kvar och på platsen finns också ett minnesmärke i form av en bronskopia av hans attachéväska, märkt R W, i vilken han bar de skyddspass han delade ut till judar i Budapest. Det är en kopia av ett motsvarande monument utanför FN-skrapan i New York.

I parken mitt emot stadshuset i centrum står en staty gjord av skulptören Willy Gordon. Den fyra meter höga figuren räcker ut ett skyddspass till hotade människor. Monumentet hedrar Raoul Wallenbergs gärning, civilkurage och medmänsklighet. Det förklarade konstnären vid invigningen 1999.

År 2002 beslöt ett helt enigt fullmäktige att instifta ett årligt Raoul Wallenbergs pris. Det består av ett diplom samt en prissumma på 30 000 kr att delas ut till en eller flera personer som under året gjort något i Raoul Wallenbergs anda. Det har under åren delats ut till många ungdomar på Lidingö som gjort en berömvärd insats. Genom detta pris har många, framförallt ungdomar, förstått och insett hur viktigt civilkurage och medmänsklighet är även i vår tid -  även om man bor på ett tryggt och välmående Lidingö.

Tjugo år senare år 2022 beslutade, åter igen, ett enigt fullmäktige att namnge stadshusparken vid Lidingö centrum till Raoul Wallenbergparken. Detta efter ett förslag från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Nu är det dags att ta ytterligare ett viktigt steg för att hålla kunskapen om Raoul Wallenbergs och hans gärning levande för kommande generationer. Detta är särskilt viktigt idag då vi ser att antisemitismen ökar. 

Vi i Miljöpartiet föreslår att fullmäktige i samband med antagandet av en ny biblioteksplan den 23 september även tar beslut om att skapa ett Raoul Wallenberg informationscenter i stadshusets bibliotek. Där kan man samla böcker, filmer och avhandlingar med mera som dokumenterar hans liv och gärning. Informationen kan användas för arbete i skolan och vara en källa till inspiration inför Raoul Wallenbergpriset. Kunskapen görs också tillgänglig för forskare och kan i framtiden bli ett resurscenter för forskning kring Wallenberg och civilkurage.

Vi hoppas och tror att många Lidingöbor ser värdet av vårt initiativ. Den styrande minoriteten med Moderaterna och Lidingöpartiet, med stöd av SD, gör det dessvärre hittills inte. De har sagt att de inte stödjer ett Raoul Wallenberg informationscenter i biblioteket.

Vi tycker det är märkligt med tanke på att de båda partierna tidigare gått ut med hur viktigt arbetet mot antisemitism är.  Staden har beslutat att elever från Lidingö ska få åka på studiebesök till koncentrationsläger. Ett informationscenter kring Raoul Wallenbergs gärning, för att stärka ett kontinuerligt arbete på hemmaplan, är ett minst lika viktigt steg för att öka medvetenheten om antisemitism och behovet av medmänsklighet i handling.

Patrik Sandström (MP), gruppledare
Jan Fjellander, (MP), ersättare i fastighetsnämnden
Lise-Lott Alsenius (MP), ersättare i utbildningsnämnden
Erik Wallin, (MP), ersättare i kultur och fritidsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *