Snart dags för miljöbokslut

Gråviken, en del av Lidingös naturreservat Långängen/Elfvik. Foto: Klas Ancker
Natur15 april 2025 kl 03.31

Lidingö stads miljöbokslut för 2024 visar bland annat en 22-procentig ökning av elproduktion från solenergi, 80 procents utökning av skyddad natur och en minskning av växthusgasutsläpp med 70 procent sedan 1990. Samtidigt kvarstår utmaningar för att nå miljömålen till 2030.

Miljöbokslutet för 2024 godkändes av kommunstyrelsen den 7 april 2025. Det visar att staden ligger i fas med årets planerade aktiviteter. Av de 123 aktiviteter som planerats fram till 2025 har 45 hittills genomförts och avslutats, medan 75 pågår.

– Vi är stolta över de framsteg vi har gjort under 2024 för att bevara Lidingös miljö för kommande generationer. Årets miljöbokslut visar att vi är på rätt väg för att nå våra ambitiösa mål för 2030, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tre målbilder

Stadens miljöprogram sträcker sig fram till 2030 och har tre huvudsakliga mål:

  • Begränsad klimatpåverkan
    Låga utsläpp av växthusgaser samtidigt som staden anpassats till ett föränderligt klimat.
  • Rikt växt- och djurliv
    De växt- och djurarter som finns naturligt på och runt Lidingö har goda möjligheter att fortleva i livskraftiga bestånd.
  • Rika och livskraftiga vattenmiljöer
    Ingen negativ påverkan på de vattenområden som finns på och runt om Lidingö

Begränsad klimatpåverkan

Klimatpåverkan från mat har under året minskat genom att matsvinn har vägts och koldioxidutsläpp vid livsmedelsinköp följts upp. Elproduktionen från solenergi har ökat med 22 procent och energiförbrukningen har minskat med 3 procent. Ytterligare investeringar i ny teknik krävs för att nå målet om en årlig minskning på 4 procent. Utsläppen från stadens transporter är oförändrade, men andelen förnybar råvara i drivmedel är 49 procent och andelen elbilar 22 procent. Fyra publika laddplatser tillkom på stadens mark, totalt finns nu 111 laddplatser på ön. Utsläppen av växthusgaser på Lidingö har minskat med 70 procent sedan 1990.

Rikt växt- och djurliv

Andelen skyddade naturområden har ökat från 450 till 823 hektar genom de nya naturreservaten i Sticklinge och Långängen–Elfvik. Det är en viktig insats för att bevara värdefulla skogar och deras arter samt för att anpassa staden till klimatförändringar. Ängsytan har ökat med 19 procent till 42 hektar.

Rika och livskraftiga vattenmiljöer

Staden har kontinuerligt tagit prover och utvärderat ekologisk och kemisk status i sjöar och kustvatten. Kyrkvikens vatten och sediment har undersökts för att förbättra vattenkvaliteten. Bygget av nya dagvattendammar och en fosforfällning i viken planeras under 2025. En utredning av skötselinsatser för våtmarker har påbörjats, och dagvattenpolicyn har uppdaterats.

Kommande prioriteringar

Sju av miljöprogrammets tio målområden bedöms som möjliga att nå år 2030, medan tre är osäkra.

- Det krävs att vi prioriterar insatser inom klimatanpassning, förbättring av vattenkvaliteten i Kyrkviken och rening av dagvatten under 2025 för att vi ska nå våra mål i tid, säger Anna Granström, klimat- och miljöstrateg, Lidingö stad.

Bakgrund

Miljöbokslutet ger en inblick i vad staden åstadkommit under det gångna året och vad som återstår för att nå de uppsatta målen i miljöprogrammet. Programmet spelar en central roll i stadens strategiska klimat- och miljöarbete. Det är indelat i tre målbilder som tillsammans innehåller 10 målområden.

Miljöbokslutet tas upp för slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige den 28 april 2025.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *