Jan König vid Stockbysjön.
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning
med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Lidingö stad har påbörjat åtgärder för att förbättra situationen i Stockbysjön.
Den grundläggande orsaken till övergödningsproblemen i Stockbysjön är att näringsämnet fosfor frigörs från sjöbotten, vilket beror på gamla synder. Det som tillkommit under senare år är en obalans i fiskfaunan som har förvärrat situationen i sjön.
Det har genomförts pilotförsök med två olika metoder för att binda den fosfor som finns i Stockbysjöns botten så att den inte frigörs och orsakar övergödning av vattnet. Försöken ska utvärderas i höst och om någon av metoderna visar sig fungera ska en fullskalig behandling av sjön göras i vår.
De konsulter som staden anlitat har kommit fram till att nytillskottet av näringsämnen från omgivningen är så litet att det inte bör vara något problem för sjön.
Halterna av tungmetaller är inte anmärkningsvärt höga i Stockbysjön. Halterna är dessutom lägre i den översta delen av sjöbotten än djupare ner, vilket visar på att metallerna kommer från gamla föroreningar och inte från pågående utsläpp till sjön. Det ämne som det däremot finns oroväckande höga halter av i Stockbysjön är tributyltenn. Ett giftigt ämne som använts i båtbottenfärger.
Om en fullskalig fosforbehandling genomförs i vår kommer slutnotan för både undersökningar och behandling att landa på ungefär 1 miljon kronor. Kostnader som till 90 procent täcks av ett statligt bidrag för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA).
Förhoppningen är att resultaten ska bli lika positiva som efter behandlingen av Kottlasjön 2017. Utgången är dock mer oviss eftersom det ännu inte finns någon välbeprövad metod för att binda fosfor i små grunda sjöar.
Jerker Idestam-Almquist
Kommunekolog Lidingö stad