Utbytesstudenterna på Torsvik skola

Suzanne och Camille i soffan på Lidingö stadshus.
Lidingö4 juli 2024 kl 03.18

Under en skolvecka under vårterminen fick elever i årskurs 8 och 9 på Torsviks skola besök av franska elever från Orbec i Normandie i norra Frankrike. En av uppgifterna under denna vecka var att skriva artiklar. Här kommer en av artiklarna som skrevs av Torsvikseleverna Vera Ljungberg Edén och Stella Edström La Corte.

Överraskande skillnader och slående likheter - en vecka med franska elever på Torsviks skola

Under en vecka under våren har vi haft förmånen att ta emot franska utbytesstudenter från den lilla orten Orbec i Normandie i Frankrike. Det har varit en utmanande men samtidigt mycket lärorik upplevelse. Vi fick möjlighet att intervjua två av dem, Suzanne och Camille, om deras liv i Orbec och om de överraskande skillnader och slående likheter som finns mellan deras vardag och vår

Suzanne och Camille i soffan på Lidingö stadshus. Vi sitter bekvämt i en grön v-formad soffa i Lidingö stadshus. Camille Nodari och Suzanne Sady, tjejerna som bott hos oss, njuter av varsin kopp varm choklad från automaten i samlingsrummet.

-Vår första observation när vi kom till Sverige var att ni tilltalar era lärare med deras förnamn, säger Camille.

- Hemma använder vi oss av Monsieur och Madame när vi tilltalar våra lärare, fortsätter Suzanne.
Eleverna har också lagt märke till en markant skillnad i transportmöjligheterna. Suzanne berättar om hur bristen på kollektivtrafik i Orbec begränsar deras möjligheter att umgås med vänner och att delta i fritidsaktiviteter.

-Med över en timmes bilfärd till närmaste stad och endast några få bussar per dag känner vi oss ofta isolerade och avskilda från omvärlden, förklarar Suzanne.

Camille, som bor cirka tjugo minuter med skolbuss från skolan, beskriver sitt liv på en mindre gård.

-I Orbec är det vanligt att bo på en gård, många av våra vänner har flera djur, vilket är normen där, säger Camille.
Tjejerna fortsätter med att berätta om en typisk skoldag i Frankrike. Den börjar 8:30 och slutar vid 17:00. Suzanne säger att de under rasterna helst sitter i skolans bibliotek och läser eller så spelar de boll på skolgården. Skolgården i Frankrike är enligt dem mer spartansk och saknar många av de tillgångar som finns på svenska skolgårdar. Läxor och prov har de precis som vi men en skillnad är loven. De franska eleverna har
vanligtvis sex veckors skola följt av två veckors lov.

På fritiden är Camille ofta hemma med sina djur, medan Suzanne spenderar mycket tid framför tv:n.

-På min fritid tycker jag om att läsa böcker eller se på TV, säger Suzanne på nästan flytande engelska. Jag älskar engelska serier, särskilt Harry Potter. Det har inspirerat mig att läsa och se filmer på engelska.
Suzanne är en av de få eleverna i gruppen som talar flytande engelska vilket säkert till stor del beror på att hon aktivt söker upp engelska program och böcker. Eleverna i Frankrike börjar läsa franska i årskurs sex men utbudet av tv-program på engelska är inte lika stort som i Sverige. När det kommer till maten har tjejerna märkt stora skillnader i hur måltiderna är strukturerade. De uttrycker bland annat att de i Frankrike äter mycket mer sött och att luncher och middagar är uppdelade i tre rätter, både i skolan och hemma.
Tjejerna är nöjda med sin resa till Sverige. De berättar att de under de första dagarna var nervösa över att möta en ny kultur, men när de blev mer bekväma växte deras nyfikenhet på den svenska kulturen. Inte många fransmän åker till Sverige på semester och de är medvetna om att möjligheten att leva i någon annans vardag är få förunnat.

-Vi var nervösa i början, men nu är vi mer bekväma och nyfikna på allt det svenska, säger Suzanne och Camille med leenden.
Att ta emot franska utbytesstudenter har varit en givande upplevelse för alla inblandade. Camille ochSuzanne har bidragit med sina perspektiv och erfarenheter. Deras besök har gjort vår skola mer öppen för nya idéer och nya människor.

Text och bild: Vera Ljungberg Edén och Stella Edström La Corte

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *