Vi måste öka budgeten för skolmaten!

Debatt18 november 2024 kl 02.551

Den senaste tidens kraftiga ökningar i kostnader har påverkat kvaliteten på skolmaten. Om inte kommunen bidrar med pengar kommer vår skolmat att fortsätta försämras.

Det är viktigt att vi barn och ungdomar får i oss den näring vi behöver under skoldagen. Många av oss elever har inte alltid tillgång till balanserad näringsrik mat utanför skolan. För oss är skolmaten kanske den viktigaste måltiden vi får under dagen. Att förbättra skolmaten skulle inte bara gynna vår hälsa utan också vår koncentration och prestation i skolan.

Flera forskningsrapporter visar att barn som äter näringsrik mat presterar mycket bättre i skolan. En rapport från Livsmedelsverket visar att elever som får en balanserad och näringsrik skolmåltid har bättre koncentration och minskad frånvaro. Genom att öka budgeten för skolmaten kan vi säkerställa att alla elever får den näring som behövs för att kunna prestera på topp.

Enligt Skolverket har gymnasieskolorna på Lidingö en snittbudget som motsvarar ca 22 kr per elev och måltid. Detta kan jämföras med rikssnittet i Sveriges kommuner som är 31 kr per elev och måltid. Detta räcker inte långt med tanke på att priserna på livsmedel stigit med cirka 25 procent sedan hösten 2021, enligt SCB. Vissa varor har till och med blivit mer än 70 procent dyrare. Med stigande matpriser kommer kvaliteten i våra skolmåltider oundvikligen att fortsätta försämras om inte vi inte bidrar med mer pengar. Kommunerna måste därför öka budgeten för skolmaten som en investering i vår gemensamma framtid.

Många hävdar att pengarna som skulle gå åt till att förbättra skolmaten kan användas till andra, bättre saker så som nya läroböcker eller tekniska hjälpmedel. Men är det inte viktigare att vi är friska och kan lära oss effektivt innan vi tänker på vilka läroböcker vi använder? Om vi inte har energi och näring för att koncentrera oss, spelar det ingen roll hur bra böcker eller tekniska hjälpmedel vi har.

Låt oss ta en närmare titt på varför skolmaten är så viktig.

En balanserad kost är grundläggande för att främja fysisk och mental hälsa. När barn och ungdomar får tillräckliga mängder vitaminer, mineraler och andra näringsämnen utvecklas våra hjärnor och kroppar optimalt. En brist på näringsrik mat påverkar kognitiva funktioner, vilket kan leda till svårigheter med inlärning och minne. Dessutom kan en brist på näringsrik mat leda till problem som fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, enligt Livsmedelsverket.

Bra skolmat kan också bidra till att lära sig hälsosamma matvanor som man tar med sig genom hela livet. Genom att erbjuda näringsrika måltider kan vi hjälpa till att forma preferenser och attityder för bra mat, vilket kan ha långvariga positiva effekter på hälsan.

Den sociala aspekten av skolmåltider bör heller inte underskattas. Att äta tillsammans i en trevlig miljö stärker band och bidrar till en positiv skolupplevelse. När man känner sig nöjd och tillfredsställd efter en måltid, är man mer benägen att delta aktivt i klassrummet och på fritidsaktiviteter.

Sammanfattningsvis, att öka budgeten för skolmaten är inte bara en fråga om att förbättra hälsa och prestationer hos oss elever. Det handlar också om att främja jämlikhet, lära ut goda vanor och skapa en positiv skolmiljö. Investeringen i bra näringsrik skolmat är en investering i vår gemensamma framtid, och det är en investering vi inte har råd att missa.

Gustav Lewander 18 år, Gåshaga

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *